Svjedoci smo poziva da se upisemo u poseban biracki spisak i glasamo na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina.Dok ima i onih koji kazu da smo mi autohton narod i da nismo nacionalna manjina.
Sta vi mislite,narod ili manjina?
I sta dobijamo ako smo narod,ili manjina?
Treba vidjeti sta u ustavu Srbije, kojeg su izmedjuostalih izglasali i bosnjacki politicari, pise o nama Bosnjacima u Sandzaku, tj. da li smo narod ili manjina.
Ako neko nadje ovu tacku ustava neka nam je citira ovdje, a i ja cu se potruditi da nadjem ako toga bude na netu.
Član 1.
Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.
Nakon usvajanja Ustava politički i vjerski predstavnici Bošnjaka u Sandžaku su potpisali i Deklaraciju kojom osuđuju ignorisanje zahtjeva Bošnjaka i njihovo marginalizovanje u procesu donošenja novog Ustava Srbije.
Deklaraciju su potpisali pored sandžačkog muftije predsjednici Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, Stranke za Sandžak Fevzija Murić, Narodni pokret Sandžaka Džemail Suljević, Sandžačke alternative Tarik Imamović i Sandžačke demokratske unije Zehnija Bulić.
Ovdje jedino nedostaje potpis koalicije Lista za Sandžak.
U Deklaraciji, između ostalog, stoji:
D E K L A R A C I J A
I
Osuđujemo ignorisanje zahtjeva Bošnjaka i njihovo marginalizovanje u procesu donošenja novog Ustava Srbije.
II
Neprihvatljivo je da je u članu 1. novog Ustava Srbija definisana kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.
Poshtovani Boshnjaci zar je potrebno nekakvo struchno znanje da se dodje do konstatacije..
da su Boshnjaci muslimani manjina u Republici Srbiji...
Nije ovde rijech o konstutivnosti nego o goloj chinjenici da smo manjina u odnosu na vechinu...
A,po Evropskim standardima manjinski narod ima vishe prava na svim nivoima bash zato shto je ...
manjinski narod zato i treba bez straha priznati i trazhiti prava u okviru Evropskih standarda...?
Dzenis kaže:
Koja je to nacionalna drzava Bosnjaka? Bosna? Kakav je ustav BiH? Da li Bosnjaci u Sandzaku imaju BiH pasose?
Bogomi ti za tvojih 19-godina imash dosta politichkog iskustva da bi chikao forumashe da ti objasne pojam Boshnjashtva,.
A,kako bi bilo da ti malo priupitash profesore mozhda bi ti oni objasnili....?
Ili da sa roditeljima malo porazgovarash o tome kako se to dogodilo da tek sada saznajesh o pojmu Boshnjashtva i to bash na forumu...
No ni ove teme o pasoshima ti nijesu jasne..Jednako ti nije jasno da drzhava nije nuzhno nacionalna...
No mlad i perspektivan jesi ako tako nastavish imachemo dobroga polemichara...
Dzenis kaže:
Koja je to nacionalna drzava Bosnjaka? Bosna? Kakav je ustav BiH? Da li Bosnjaci u Sandzaku imaju BiH pasose?
Bogomi ti za tvojih 19-godina imash dosta politichkog iskustva da bi chikao forumashe da ti objasne pojam Boshnjashtva,.
Ili da sa roditeljima malo porazgovarash o tome kako se to dogodilo da tek sada saznajesh o pojmu Boshnjashtva i to bash na forumu...
No ni ove teme o pasoshima ti nijesu jasne..Jednako ti nije jasno da drzhava nije nuzhno nacionalna...
Cilko
Je l' stvarno mislis da ne znam odgovore na ova pitanja? Sve sto zelim jeste da, pre upisa u poseban biracki spisak, sagledamo sve uglove, razmislimo sta gubimo, a sta dobijamo. Podseticu te, kad' je trebalo status BiH i Sandzaka resavati u paketu, bosnjacka politika je bila metiljava. Zatim, da li se secas reakcije Borisa Tadica kada je osnovan srpski nacionalni savet u Crnoj Gori? Evo link, da bi znao o cemu govorim: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=67368
Nadam se da ce ti posle procitanog teksta biti jasno zasto Boris Tadic ne zeli da Srbi u Crnoj Gori budu tretirani kao nacionalna manjina. Pohvale za Tadica, jer se mudro i pravnim sredstvima bori za svoj narod koji zivi van granica. Naravno, pohvale samo zbog toga. Nego, ovde nije tema Boris Tadic, vec Sandzak. Kreiranjem bosnjackog spiska, otvaramo vrata ''malim diktatorima'' svog naroda, gde bi se moglo u nacionalnom rezervatu dobro profitirati i podizati tenzije uvek kad zatreba para. I jedno pitanje za tebe: Da li ti mislis da politicke partije u Sandzaku imaju zdrav demokratski, proevropski i progresivan program, koji nacionalno ukljucuje Bosnjake u svetske tokove?
Dzenis kaže:
Cilko
Je l' stvarno mislis da ne znam odgovore na ova pitanja? Sve sto zelim jeste da, pre upisa u poseban biracki spisak, sagledamo sve uglove, razmislimo sta gubimo, a sta dobijamo. Podseticu te, kad' je trebalo status BiH i Sandzaka resavati u paketu, bosnjacka politika je bila metiljava. Zatim, da li se secas reakcije Borisa Tadica kada je osnovan srpski nacionalni savet u Crnoj Gori? Evo link, da bi znao o cemu govorim: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=67368
Nadam se da ce ti posle procitanog teksta biti jasno zasto Boris Tadic ne zeli da Srbi u Crnoj Gori budu tretirani kao nacionalna manjina. Pohvale za Tadica, jer se mudro i pravnim sredstvima bori za svoj narod koji zivi van granica. Naravno, pohvale samo zbog toga. Nego, ovde nije tema Boris Tadic, vec Sandzak. Kreiranjem bosnjackog spiska, otvaramo vrata ''malim diktatorima'' svog naroda, gde bi se moglo u nacionalnom rezervatu dobro profitirati i podizati tenzije uvek kad zatreba para. I jedno pitanje za tebe: Da li ti mislis da politicke partije u Sandzaku imaju zdrav demokratski, proevropski i progresivan program, koji nacionalno ukljucuje Bosnjake u svetske tokove?
Stvarno mislim da si mlad i zelen za tako slozhenu politiku..Sandzhaklije nisu u zadnjih sto godina sagledavali uglove niti su mogli da razmishljaju o dobitku i li gubitku....jer su bili saterani..
u uglove srama i straha prisiljavanja i nasilnog raseljavanja tako da o toj materiji stvarno mlogo toga trebash da uchish.
Shto se Tadicha tiche dobro si to ukapirao (zbog te i takve politike nama ide ovako gde smo sada) zato oni i nemaju shta da nam ponude niti za takve namere treba njih pitati.
Pojam mali diktator je za jednoga 19-godishnjaka isuvishe pretendeciozan govoriti tako o svojim "INTELEKTUALCIMA"je u krajnju ruku nevaspitano i drsko...
Apsulutno mislim da je intelektualna masa (politichke partije)sazrela da mozhe bez tutorstva
Beograda i politichkih savjeta vechinskoga naroda-sama da donosi i definira buduche tokove
politike i politichko ekonomske programe (REGIONALIZACIA) donosi samostalno u interesu
svoga naroda...
Dzenis kaže:
Cilko
Stvarno mislim da si mlad i zelen za tako slozhenu politiku..Sandzhaklije nisu u zadnjih sto godina sagledavali uglove niti su mogli da razmishljaju o dobitku i li gubitku....jer su bili saterani..
u uglove srama i straha prisiljavanja i nasilnog raseljavanja tako da o toj materiji stvarno mlogo toga trebash da uchish.
Shto se Tadicha tiche dobro si to ukapirao (zbog te i takve politike nama ide ovako gde smo sada) zato oni i nemaju shta da nam ponude niti za takve namere treba njih pitati.
Pojam mali diktator je za jednoga 19-godishnjaka isuvishe pretendeciozan govoriti tako o svojim "INTELEKTUALCIMA"je u krajnju ruku nevaspitano i drsko...
Apsulutno mislim da je intelektualna masa (politichke partije)sazrela da mozhe bez tutorstva
Beograda i politichkih savjeta vechinskoga naroda-sama da donosi i definira buduche tokove
politike i politichko ekonomske programe (REGIONALIZACIA) donosi samostalno u interesu
svoga naroda...
Cilko
Politika je moj zivot. O istoriji bosnjaka znam i previse, isto tako znam sadrzaj tj. plan i program politickih stranki iz Sandzaka. Da budem posten do kraja, gde je demokratija u bosnjackoj zajednici i medju bosnjackim narodom uopste?
Nema je. Ne kazem ja da se necu upisatu u ovaj spisak, ali, definitivno, necu dok ne ispitam sve elemente.
"Stvarno mislim da si mlad i zelen za tako slozhenu politiku.."
Hvala Cilko sto si meni mladom predocio istinu.
govoriti tako o svojim "INTELEKTUALCIMA"je u krajnju ruku nevaspitano i drsko...
Znas li da DEA intezivno pocinje posmatrati Sandzak kao raskrsnicu narko-puteva i centar organizovanog kriminala?
Efendije i politicari ce povikati: Kriva je drzava za to !!
Ma kakva drzava… Kriva je nasa podlost i koruptivno-kriminalizovana priroda, koja je najvise zastupljena kod ''intelektualaca''.
Politika je moj zivot. O istoriji bosnjaka znam i previse, isto tako znam sadrzaj tj. plan i program politickih stranki iz Sandzaka. Da budem posten do kraja, gde je demokratija u bosnjackoj zajednici i medju bosnjackim narodom uopste?
Nema je. Ne kazem ja da se necu upisatu u ovaj spisak, ali, definitivno, necu dok ne ispitam sve elemente.
Znas li da DEA intezivno pocinje posmatrati Sandzak kao raskrsnicu narko-puteva i centar organizovanog kriminala?
Ma kakva drzava… Kriva je nasa podlost i koruptivno-kriminalizovana priroda, koja je najvise zastupljena kod ''intelektualaca''.
Fino Bogomi tek si pocho da se brijesh a udje u zhivot...Aferim.
Zaradi tvoje iskrenosti i mladosti rechi chu ti samo da pojma nemash ni shta je politika ni -politichki zhivot,ako tako mislish...
Nemash potrebe ispitevati elemente opet te savetujem pitaj Roditelje znache oni da te odvoje od takvoga zhivota...
A,shto tvrdish da se DEA...intezivno okreche i posmatra Sandzhak ne shali se sa ozbiljnim stvarima,mogo bi te neko i tumachit pogreshno...
Nije u tebi satkano pravilno vaspitanje i znanje ti si gljedo dobar kriminalni film no u zhivotu je
drugachije vjeruj...mlad si pa se fataj knjiga dok je vrijeme pusti politiku tima pokvarenjacima
ko shto ti reche ...nije to tvoj zhivot slabo bi ti zhivio....
Zaradi tvoje iskrenosti i mladosti rechi chu ti samo da pojma nemash ni shta je politika ni -politichki zhivot,ako tako mislish...
Nemash potrebe ispitevati elemente opet te savetujem pitaj Roditelje znache oni da te odvoje od takvoga zhivota...
A,shto tvrdish da se DEA...intezivno okreche i posmatra Sandzhak ne shali se sa ozbiljnim stvarima,mogo bi te neko i tumachit pogreshno...
Nije u tebi satkano pravilno vaspitanje i znanje ti si gljedo dobar kriminalni film no u zhivotu je
drugachije vjeruj...mlad si pa se fataj knjiga dok je vrijeme pusti politiku tima pokvarenjacima
LIJEPO SE MI ISPRICHASMO..
Dragi Cilko, sa tobom necu da polemisem, zato sto nemas argumente. Svako dobro..
LIJEPO SE MI ISPRICHASMO..
Dragi Cilko, sa tobom necu da polemisem, zato sto nemas argumente. Svako dobro..
E,vala i ja tebi zhelim od srca i to iskreno svako dobro i preporuchujem drzhi se knjige josh si ti
sposoban i za fakultet,samo naprijed....jednoga dana chesh shvatiti ovaj savjet pravilno...!
Cilko ako nemozes da ponudis argumente nemoj da napadas coveka,i da jos pricas kako je on mlad i nemoze o tome da govori,kao on nezna.Pa vidis dokle nas dovedose patriote,vernici i stari pametari.I nemojmo da se vise ponasamo kao deca,i uvijek da nam je neko drugi kriv i da smo mi od BOGA dati i za sve smo u pravu.Kakvi Bosnjaci.Ponudi argumente pa ako si u pravu fala Allahu dz.s,bice mi drago da me neko ubedu u nesto.
NE RADI SE OVDE O NEKOM JELI MLAD ILI STAR I DALI SE BRIJE ILI NE BRIJE,I DALI JE NECIJI ZIVOT POLITIKA ILI NIJE,VEC DALI SMO MI BOSNJACI,BOSNJACI,NAROD ILI MANJINA?
I moj utisak je,da je sve ovo neka sprdacina za opet neku glupost i fatanje novih fotelja,a narod ce kao i uvijek do sad da bude sredstvo za neciju glupost.
istina kaže:
Cilko ako nemozes da ponudis argumente nemoj da napadas coveka,i da jos pricas kako je on mlad i nemoze o tome da govori,kao on nezna.Pa vidis dokle nas dovedose patriote,vernici i stari pametari.I nemojmo da se vise ponasamo kao deca,i uvijek da nam je neko drugi kriv i da smo mi od BOGA dati i za sve smo u pravu.Kakvi Bosnjaci.Ponudi argumente pa ako si u pravu fala Allahu dz.s,bice mi drago da me neko ubedu u nesto.
NE RADI SE OVDE O NEKOM JELI MLAD ILI STAR I DALI SE BRIJE ILI NE BRIJE,I DALI JE NECIJI ZIVOT POLITIKA ILI NIJE,VEC DALI SMO MI BOSNJACI,BOSNJACI,NAROD ILI MANJINA?
I moj utisak je,da je sve ovo neka sprdacina za opet neku glupost i fatanje novih fotelja,a narod ce kao i uvijek do sad da bude sredstvo za neciju glupost.
Pa evo ovako hajmo da probamo iz laichkog ugla jer ne znam kako drugachije poimati forum debatu i lichno mishljenje.
Prvo ne napadam choveka sachuvaj Bozhe,drugo zar vi nijeste to primetili da je starost ovog jako bistrog mladicha upitna...floskulama upadati i tvrdnjama u formi pitanja a trazhiti argumente pa o chemu mi prichamo....evo ja tvrdim u sklopu argumenta da dosada civilizacija nije iznashla bolij sistem nego li ovu demokratiju koju imamo sada...Napadati nikoga direktno nego starim metodama po onoj komunistichkoj logiki ,Efendije i intelektualci ma dajte ..
Pa svu vlast koju imamo mi smo je izabrali to je nasha zbilja ako oni ne valjaju zna se kako se michu sa vlasti zar ne...kakva vlast takav narod!!!
A,to jesmo li mi Bosnjaci narod ili manjina e to me chudi da me ti pitash!!..No da ti odgovorim jesmo i jedno i drugo i to ovako mi smo "Boshnjachki narod koji je manjinski narod u Srbiji i u Crnoj Gori isto tako i na Kosovu"....VechInski narod u BiH..A da smo jednako autohtoni kao sviostali narodi na Balkanu to je moja argument logika...napominjem ovo nije struchno mishljenje nego moje lichno ...forumsko poimanje...
Pa ovo je samo forum debata nije ovo komisijska ili zhirijevska Skupshtina dje se odredjuje put
i sudbina Sandzhachkog choveka...Pa ako mi nechemo poshtovati svoje politichko rukovodstvo koje smo mi sami izabrali nemojte da ochekujete da che to neki drugi narod da uradi jer neche sigurno....?
Shto se tiche pravnih argumenata sa pravnim i politichkim dokazima morate se obrnuti na neke
drugev izvore kao shto su "Sjedishta poltichkih organizacija"-"Ustavni sud"-"Nacionalni zavod"
Arhiva za politichke i kulturno istoriske dogadjaje...itd...itd..?
Jer ja nijesam nikakva pravna institucija koja bio mogla zadovoljiti vashe potrebe,samo sam obichni forumash koji zheli kroz forumsku debatu chuti drugo mishljenje drugog fotumasha...
Ne trazhim nikakve pravne argumente od forumasha sem mishljenja...
Dragi Cilko, ako vec trazis misljenje, ostani pri tome i postuj bilo cije, bez dodatka da je neko previse mlad, da nema pojma o ovome, o onome... Ja sam se osetio omalovazenim i uvredjenim. Imam desetak komentara na ovom forumu uopste, i na svih deset si odgovorio manje - vise, da sam mlad i da nemam pojma o cemu govorim, te da se uhvatim knjige. Da si moj vrsnjak, rado bi ti uputio par saveta, sto iz opste kulture, sto iz gramatike. Vuces me za jezik od samog starta. Nego, ni nas odnos nije tema..
Vraticu se na Sandzak.
Formula po kojoj razmisljaju BNV, SDA, SDP, i Islamska zajednica u Srbiji je da na ovom malom sandzackom prostoru zadrze mehanizme svoje vlasti, svoje povlastice, svoje pozicije i da tako vladaju beskonacno nad Bosnjacima.
Formula po kojoj razmisljaju BNV, SDA, SDP, i Islamska zajednica u Srbiji je da na ovom malom sandzackom prostoru zadrze mehanizme svoje vlasti, svoje povlastice, svoje pozicije i da tako vladaju beskonacno nad Bosnjacima.
Slatka im je stolica,pa je i normalno tako da razmisljaju,ali trebamo videt ko od njih moze najvise za nas obicne ljude da uradi i da malo promislimo koja je racunica biti manjina,a koja narod?I ako ne mozemo mi mnogo da uticemo.Moj stav je i necu se upisat u ovaj poseban biracki spisak jer znam kako ce oni to da koriste u svoje svrhe,kao i sve ostalo do sad.A mislim da je Dzemail Suljevic u pravu,i da smo mi narod,ali sad sigurno postoji neka racunica ,cim svi pozivaju da smo manjina.
Vrlo cijenim smatranja nase omladine povodom nacionalnih pitanja,i svakako mislim da ih trebamo uzeti u obzir.Jer,na jednoj strani,ona pokazuju misljenja onih,koji ce nas nastaviti,a na drugoj strani i misljenje jednog mladog covjeka,koje je,kao i svacije ovdje,ponaosob,individualno,i nije reprezentativno-drugim rijecima,ako jedan mlad covjek ima svoje misljenje povodom bilo koje teme,to svakako ne predstavlja i misljenje cijele nase omladine.
Dzenise,dobro dosao na ovaj forum,i nadam se da ces svojim komentarima uciniti da ovaj forum i dalje ostane na onom visokom nivou intelektualnog promisljanja,sto se nacionalnih tema tice.
Ja se,evo,ukljucujem,samo da naznacim da je mozda potrebno malo jasnije obraditi ovu recenicu koju si i sam boldirao,a ja je naveo u svom postu.Bez ikakvih pretenzija.Samo naprijed u ukljucenje,i sve najbolje.
Kada bi Bosnjaci u Srbiji postali manjina, postali bi odlican zalogaj foteljasa Bosnjackog nacionalnog veca, Islamske zajednice, te i vodecih politickih partija SDA, SDP, gde bi isti ti foteljasi mogli dobro profitirati u nacionalnom rezervatu i podizati tenzije uvek kada zatreba para (to sam vec rekao negde iznad). Danas ako Bog da inshallah, ako vidim ove tezgase (inace studenti, aktivisti raznoraznih partija) sto prikupljaju potpise, da li objasnjavaju narodu kol'ko-tolko gde i zasto ostavljaju svoj potpis. Ja smem da se kladim da dobar broj ljudi tu ostavlja potpise, a da pri tom nema pojma o cemu se radi.
Hvala na doceku.
@Hadziyas, razumem ja razlicitost misljenja, i drago mi je sto me jos neko moze i hoce saslusati. Spreman sam na sve ruzne reci, za diskusiju sa argumentima, i onda kada nisam u pravu, bice mi drago da me neko ispravi (opet sa argumentima)...
Jos jednom hvala...