CICVARA
Sveza pavlaka se prokuha,dodaje se psenicno brasno i lagano mijesa da ne zalori.Posoli se po zelji i kad kad se odvoji masnoca od guste mase tad je cicvara gotova. Moze se dodati izmrvljen mladi sir na kraju.
Nazalost ,nemogu vam rec tacne mjere ali ako ste imali srece da gledate kako su to nase nane pravile,mjre vam nece trebati.
Ovo sto se tiche sofre,. evo ja sam ispekla male divne hljebove..
pripremila sam vam paprike u puteru (metenici,, ovo sam poslije sabah namaza, uprilichila u stap),.. za one koji vole ljuto (ukljuci mene),.. posebno su paprike s feferonama.. ajmeee, ochi peku od ljutine.. shta chesh, hayye se, pa se ne moze bez placha.. imate sira,.. dodushe josh nije stasao,. i pite s schpinatom. To chemo Zlatku. on voli tako , gurman, je, pa mozhe i od jucher da muse ponesto servira.. (ako ovo on vidi, jaoj meni, sta sam napisala ),..
Mrzla voda s izvora.. nije iz gradskog vodovoda.. s nijjetom sam otisla i donijela.
mmmm,.. ne'Mooo da je tko taknuo ovu dzanariku,. ima da bude belaja...
sellam aleikum wr wb
Jabuka Divljaka, u pembe svilenim dimijama,..
osim mliječnih proizvoda, i toplog kruha,
ne sječam se da išta postoji,
ahh, da,, pršuta.. i sudžuk,,
eto, ovo je to, što čini origninalno
sellam aleikum
"I belive in God Allah Erhamur rahim dzelle walla and sirratul mustekim" Ahmed Bukhatir--Last Breath http://www.youtube.com/watch?v=aVFgnIyrShg Jihad Nasheed http://www.youtube.com/watch?v=h-FSiTGcsZ4
Nemoj zamandaljivat mutvak .Mozda ipak bude neko hasude il kakva tatlija.Posto sam veliki ljubitelj Sandzacke kuhinje a posebno slatkog preporucio bi svima koji su u prilici da procitaju knjigu,,SLATKO DETINJSTVO" rahmetli Haruna Hadzica.Knjiga predstavlja zbirku nasih recepata i za svaki recept po jednu pricu vezanu za njega.Verujte cita se u dahu a voda curi na usta;
dzenan kaže:
Nemoj zamandaljivat mutvak .Mozda ipak bude neko hasude il kakva tatlija.Posto sam veliki ljubitelj Sandzacke kuhinje a posebno slatkog preporucio bi svima koji su u prilici da procitaju knjigu,,SLATKO DETINJSTVO" rahmetli Haruna Hadzica.Knjiga predstavlja zbirku nasih recepata i za svaki recept po jednu pricu vezanu za njega.Verujte cita se u dahu a voda curi na usta;
Ima li te knjige negdje na netu?
Ja imam jedan recept,a to su ukiseljeni krastavci.Operemo i na cetvrt isecemo krastavce.Onda ih poredamo u teglu od 5-litara zapremine.Tome dodamo sitno isecen bijeli luk i kapor . A na sve to stavimo krajku domacega hljeba.Posle toga zalijemo vodom,da tegla bude puna vode.Vrh tegle pokrijemo gazom i teglu izlozimo na sunce.To treba da stoji na suncu 3 do 4 dana.Posle toga moze se jesti.Kiseli krastavac treba pohraniti u hladnjaku i konzumirati najvise do deset dana, zato sto je bez konzervanasa.
Sellam svima ma gde bili!
Sto se tice Sjenicke kuhinje moram odati priznanje Mileni Pecanin.Zena nije podjena Sjenicanka ali svaka cast za trud i odvojeno vreme da sakupi u svojoj knjizi recepte svojstvene nasem podneblju.Ja sam Sjenicanka po rodjenju i unazad bar 3 generacijesu mi bili Sjenicaci pretci pa mi je zato posebno drago sto su recepti mog kraja napisani i sazeti u jednoj knjizi.Jedino mi je zao sto knjiga nije imala malo publiciteta , malo se zna za tu knjigu i ja sam slucajno dosla do nje.Milena, hvala ti skoro sve sam recepteiz knjige probala i svi su vrhunski.Posebno mi je bilo drago st sam tu nasla nake stare recepte kojih se secam jos iz detinstva.
O.K. imam jedan Stap,.. zhelm uprilichiti najfiniji delikates putter,. prve klase,.
kakvo mlijeko moram staviti u njega,.,.
ako se sjecham prije 36 godina, moja strina Hama rahmetullahi alejhi vasenijeten
stavila bi prokuhano mlijeko.. moguche i hladno, ili vrlo malo mlako,
malo soli..
nakon 40 minuta brzim pokretima ruku,. u stapu se dobije fini delikates puter..
potom bi se taj puter mogao konzumirati s toplim kruhom iz pechnice.
ali, i pretapao bi se, i dobivalo maslo..
MASLO je glavni stastojak vrhunske finoche ukusu nashe hrane,..
pa k tome,.. valja imati na umu istaknuti i zaslugu stapa,. male manufakturne
radionice za fini puter..
Sine Otadzbine, mjesto tvoje za sofrom,.. koje te cheka,..
Subhan Allah, teshko je nashem narodu bilo u mnogim povijesnim teshkim i presudnim vremenima.. Prisjetimo se, koliko ih je umrlo zbog zuluma i izgubilo zdravlje, u tudjini,
prisjetimo se nashe mladosti, koji su ostali zheljni tople varenike, fina sira sa babine i majkine sofre.. a morali su biti pod ratnom zastavom, djuturumlija.. I danas je tako.. samo su se rasporedi, i tudjinove kritike okrenule u drugacijem presingu izhivljavanja i ponizavanja nashi sinova otadzhbine.
http://www.youtube.com/watch?v=Nd-9UPNBPiI
mnogih je nashih sinova otadzbine, zauvijek mjesto ostalo prazno za sofrom.. uz strah da se shto ne dogodi loshe sinu u tudjini, gdje se ne zna gdje che i na koji nachin poginuti, ili umrijeti od drugog azaba, uspomena na prazno mjesto, kao da su bili nazochni
s ostalom djecom u kuchi.. sama pomisao na sandzachku muslimansku sofru,
mora sazheti cjelokupnu njenu povijest,.. s teshkocom i mislima u pobozhnosti
prema Stvoritelju dzelle walla.