Registracija    Početak
  Sjenica Forum > Sandžak > Islam
Trenutna Tema Losi obicaji kod nas Bosnjaka
 Korisničko ime Zapamti me
 Lozinka  
Sjenica Kalendar FAQ Pretraga Registracija
  Islam Ovdje možemo diskutovati o našoj uzvišenoj vjeri din islam-u 
Odgovori
Stranica 1 od 8 1 2 3 4 > Zadnja »
Komentari u Temi: Losi obicaji kod nas Bosnjaka
 Novi komentari 21-04-2008 21:26 | Pregledi: 17409 | Odgovori: 142 #1 
Korisnički Avatar
Urednik
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 30.04.07
Godina: 28
Komentari: 990
Upozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja Korisnika
Losi obicaji kod nas Bosnjaka
Kao i svaki drugi narod i mi Bosnje imamo svojih obicaja. Sa nekima se mozemo ponositi, a neki nasi obicaji i nisu bas dobra reklama za nas. Ja bih se ovdje zadrzao na ove druge i to na one koji su usko vezani za nasu vjeru.
U osnovama islamskog prava svi obicaji jednog naroda se prihvataju uz uslov da se ne kose sa propisima Islama. Odlaskom islamske vlasti sa nasih prostora 1912. i dolaskom neislamskih(onih koji su imali za cilj da ociste te prostore od muslimanskog zivlja) veliki dio Bosnjaka cini hidzru za Tursku. Sa njima odlazi i veliki broj nase uleme tako da se stvara velika praznina u poducavanju nasega naroda propisima vjere. Ako tome jos dodamo i stalni pritisak krscansko-komunistickih vlasti na sve ono sto je "islamsko" kod naseg naroda, onda i nije cudo sto kod nas Bosnja uvuklo toliko ruznih obicaja.
Neki od tih obicaja u svijesti naroda shvaceni su cak kao "islamski", a u stvarnosti toliko su opasni da svoga pocinioca izvode iz dinul-Islama. Neki su pak prihvaceni od nasih komsija pravoslavaca, a neki su postali nasi obicaji pod uticajem komunisticke ideologije koja je harala nasim prostorima 50 god. i koja je jos uvjek prisutna kod pojedinih Bosnjaka:
-od njih su oni koji spadaju u sirk, najveci grijeh kojeg rob moze pociniti prema svome Gospodaru, poput posjecivanje turbeta, pisanje sihrova, nosenje amajlija, horoskop itr...
-nista manje opasne po vjeru nisu ni obicaji koji su usvojoj biti kufr(nevjerstvo) a koji su u velikom prisutne kod naseg naroda, poput psovanja Allaha (ili Boga, svejedno), psovanja Allahovog poslanika Isaa a.s. (kod nas poznatog kao Isusa), ismijavanja propisa vjere(npr. brade, hidzaba) itr...
-a najvise je onih koji spadaju u kategoriji velikih i malih grijeha, poput slavljenja nevjernickih praznika (Nove Godine, Prvog maja, 8. marta, djurdjevdana...), zabranjivanja rada odredjenim danima u sedmici (utorkom i petkom), nazivanja djece nevjernickim imenima itr...
Ovdje sam nabrojao samo mali dio obicaja naseg naroda koji se kose sa propisima nase vjere. Braco i sestre, tema je otvorena, pa bujrum te. Navedite i vi neki od nasih ruznih obicaja koji imaju los utjecaj na nasu vjeru!
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-04-2008 21:58 #2 
Korisnički Avatar
sms sms je odsutan
Član
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 18.03.07
Komentari: 87
Upozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja Korisnika
RE: Losi obicaji kod nas Bosnjaka
Quote:
adnan_nisic kaze:
Kao i svaki drugi narod i mi Bosnje imamo svojih obicaja. Sa nekima se mozemo ponositi, a neki nasi obicaji i nisu bas dobra reklama za nas. Ja bih se ovdje zadrzao na ove druge i to na one koji su usko vezani za nasu vjeru.
U osnovama islamskog prava svi obicaji jednog naroda se prihvataju uz uslov da se ne kose sa propisima Islama. Odlaskom islamske vlasti sa nasih prostora 1912. i dolaskom neislamskih(onih koji su imali za cilj da ociste te prostore od muslimanskog zivlja) veliki dio Bosnjaka cini hidzru za Tursku. Sa njima odlazi i veliki broj nase uleme tako da se stvara velika praznina u poducavanju nasega naroda propisima vjere. Ako tome jos dodamo i stalni pritisak krscansko-komunistickih vlasti na sve ono sto je "islamsko" kod naseg naroda, onda i nije cudo sto kod nas Bosnja uvuklo toliko ruznih obicaja.
Neki od tih obicaja u svijesti naroda shvaceni su cak kao "islamski", a u stvarnosti toliko su opasni da svoga pocinioca izvode iz dinul-Islama. Neki su pak prihvaceni od nasih komsija pravoslavaca, a neki su postali nasi obicaji pod uticajem komunisticke ideologije koja je harala nasim prostorima 50 god. i koja je jos uvjek prisutna kod pojedinih Bosnjaka:
-od njih su oni koji spadaju u sirk, najveci grijeh kojeg rob moze pociniti prema svome Gospodaru, poput posjecivanje turbeta, pisanje sihrova, nosenje amajlija, horoskop itr...
-nista manje opasne po vjeru nisu ni obicaji koji su usvojoj biti kufr(nevjerstvo) a koji su u velikom prisutne kod naseg naroda, poput psovanja Allaha (ili Boga, svejedno), psovanja Allahovog poslanika Isaa a.s. (kod nas poznatog kao Isusa), ismijavanja propisa vjere(npr. brade, hidzaba) itr...
-a najvise je onih koji spadaju u kategoriji velikih i malih grijeha, poput slavljenja nevjernickih praznika (Nove Godine, Prvog maja, 8. marta, djurdjevdana...), zabranjivanja rada odredjenim danima u sedmici (utorkom i petkom), nazivanja djece nevjernickim imenima itr...
Ovdje sam nabrojao samo mali dio obicaja naseg naroda koji se kose sa propisima nase vjere. Braco i sestre, tema je otvorena, pa bujrum te. Navedite i vi neki od nasih ruznih obicaja koji imaju los utjecaj na nasu vjeru!
Mjesamo nacionalnost sa vjerom. Nacionalnost nam je bosnjacka, vjera nam je islamska. Trebali bi napokon to nauciti razlikovati.

Ovo sto si ti napisao nema veze sa nasom nacionalnoscu, nego sa vjerom. Opet ako nas vecina zivi u Europi, onda moramo postovati Gregorijanski kalendar iz prakticnih razloga. Jer ako autobus vozi iz Pazara ka Becu, on polazi i dolazi po Gregorijanskom kalendaru i po njemu se moramo ravnati. Opet ako koristimo Gregorijanski kalendar onda zasto ne slaviti novu godinu?

Ne razumijem zasto mislis da je 8. Mart nevjernicki praznik i po cemu je on to u suprotnosti sa Islamom? Praznik zahvale nasim zenama, majkama i sestrama za sve sto cine, mislim da nije u nikakvoj suprotnosti sa Islamom, ne samo zato sto nije, nego i zato sto je tek relativno nedavno nastao, tako da ni jedna religija ga nije mogla spomenuti ako se nije prilagodjavala novonastaloj situaciji.

Ko slavi Djurdjevdan?
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-04-2008 22:21 #3 
Korisnički Avatar
Urednik

Mislim da si ti malo zalutao. Ako vec volis da slavis Novu Godinu, da volis vise gregorijanski kalendar od hidzretskog, i stavljas naciju ispred vjere, sta onda trazis na ovom forumu. Ako nisi vidio ovdje raspravljamo o nasoj vjeri Islamu i njenim propisima. A ako se pozivas na Evropu i koristis analogiju vecine onda posto su vecina Evropljana krscani onda bi nam ti savjetovao da umjesto dzamija idemo u crkvu.
Preskoci ovaj forum i postedi nas tvojih komentara. A sto se tice djerdjevdana kad iz Evrope nekad dodjes u Sjenicu pitaj nekog slucajnog prolaznika i dobices podroban odgovor.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-04-2008 22:22 #4 
Korisnički Avatar
Urednik

Mislim da si ti malo zalutao. Ako vec volis da slavis Novu Godinu, da volis vise gregorijanski kalendar od hidzretskog, i stavljas naciju ispred vjere, sta onda trazis na ovom forumu. Ako nisi vidio ovdje raspravljamo o nasoj vjeri Islamu i njenim propisima. A ako se pozivas na Evropu i koristis analogiju vecine onda posto su vecina Evropljana krscani onda bi nam ti savjetovao da umjesto dzamija idemo u crkvu.
Preskoci ovaj forum i postedi nas tvojih komentara. A sto se tice djerdjevdana kad iz Evrope nekad dodjes u Sjenicu pitaj nekog slucajnog prolaznika i dobices podroban odgovor.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-04-2008 22:28 #5 
Korisnički Avatar
Urednik

Sto se tice slavljenja nevjernickih praznika, ako si vec zainteresiran za tu temu uputio bih te na jednu knjigu koja govori o tome. Knjiga je inace napisana prije par stoljeca a autor je veliki islamski alim sejhul Islam Ibn Tejmije. Knjiga nosi naziv u originalu "Iktidaul Siretul Mustakim" sto znaci "Slijedjenje pravoga puta" i koja je prevedena na nasem jeziku u dva toma.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-04-2008 23:42 #6 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 31.03.08
Komentari: 99
praznici,obicaji,imena...,sve je to plod cijelog jednog sticaja okolnosti koje nam stalno vise nad glavama.prostor evrope je od nastanka islama brana daljem sirenju i pokretac akcija suzbijanja i unistavanja islama.ne samo mi bosnjaci vec i svi ostali narodi islamske vjeroispovijesti posle propasti otomanskog carstva trpe i opiru se svakakvim pritiscima pa cak i pokusajima fizickog unistenja(samo na bosnjake dosada je izvrseno deset pokolja).
tako da se mi u sustini dobro opiremo kada se uzme u ubzir pritisak crkava i rezima u evropskim zemljama gde nas ima.praksa kombinacija raseljavanja,dokazivanja naseg porijekla od krscanskih plemena i ubijanja(srebrenica,sahovici,sjenica,foca,sarajevo...)je sveobuhvatna asimilacija koja obzirom da traje skoro dvijesto godina mora imati posledice.
posto smo mi bosnjaci muslimani i poznajuci sve uslove u kojima zivimo smatram da je i vjersko i nacionalno usko vezano(kad jaca jedno jaca i drugo i obrnuto).protiv sam usvajanja krscanskih i dr praznika koji nisu nasi,bit cu subjektivan i reci da od bajrama nema ljepsih praznika,pa kahva sa drustvom poslije dzume ima toga samo treba biti prisutan.imena su prica za sebe,sve je vise elvisa.levisa i nekih rokera ja nemogu da zamislim da kod toliko nasih imena jedan da zovnem djeda elviseee nekako mi ne prilici
nama.fina tema ali bez tenzija molim.to narocito nije islamski.selam za sve.MOSTAR
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 22-04-2008 15:01 #7 
Korisnički Avatar
Član
Korisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 03.07.06
Komentari: 44
Selam alejkum

Adnane istinu si govorio i Alah dz. da te nagradi.Hvala dragom Alahu da ima ljudi koji razlikuju istinu od neistine.Koji prenose znanje koje su dobili kao obavezu i upucuju neznalice ka istini.

Mogu poruciti neznalicama i munaficima...... da nam ne prljaju veru neka nas vernike ostave na miru. Da nas postede prljavih komentara jer ce to biti dokaz protiv vas.

Ja mislim da ima dosta skrivenih stvari sto su se podvukle kroz godine kako u veri tako i u tradiciji. Ali tradicija bi nam najbolja bila kad bi mogli da je kombiniramo sa sunetom naseg poslanika. Mada to uopste nije tesko samo treba nastaviti tamo dje smo stali !!!!!!

Selam

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 22-04-2008 19:09 #8 
Korisnički Avatar
Urednik

'''''''''''Osjecam se duznim odgovoriti SMS-u o zabranjenosti 8. marat i slicnih praznika kod nas Muslimana. Mozda sam na pocetku malo zustro reagovao, ali me je iznerviralo ono sto se vec duze vrijeme desava u nasem okruzenju, a to je da LJUDI PRICAJU O PROPISIMA NASE VJERE BEZ ZNANJA. Sta bi se desilo sa covjekom koji bi usao u neku od japanskih fabrika elektronskih uredjaja u poceo im drzati lekciju da ono sto oni rade nikako nije u redu. Mislim da bi takav odmah bio naglavacke izbacen, ako ne i upucenj u neku od klinika za psihicke bolesti. Medjutim, ljudi sebi olahko daju za pravo da pricaju o stvarima koje im mogu upropastiti nesto sto je vjecno, a to je onaj svijet ili ahiret.
''''''''No uzecu u obzir neznanje koje je prisutno kod naseg naroda o pitanjima vjere i pokusacu bratu SMS-u odgovoriti na najljepsi moguci nacin.

PRVO. Brate SMS! Za sve gore navedeno imam dokaze iz Allahove knjige Kur'ana i Sunneta Allahovog poslanika s.a.v.s. Zbog ogranicenosti sa prostorom i vremenom nisam ih naveo, i to je moja greska. Medjutim pretpostavio sam da su ove stvari opste poznate za sve one koji su iole upuceni u islamske propise. Ali eto, ti si me konkretno pitao za 8. mart pa cu ti za to i navesti dokaze.

DRUGO. Moras da znas da je ova nasa vjera potpuna i savrsena jer Allah dz.s. kaze u suri Al-Ma'ida u 3. ajetu:"Sada sam vam vasu vjeru usavrsio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." I moras biti svjestan da za postizanje srece i na ovom i na onom svijetu dovoljno je da slijedis ono sto se nalazi u Kur'anu i Sunnetu jer je Allahov Poslanik rekao:"Ostavio sam vam ono sto ako ga se budete drzali nikada necete zalutati: Allahovu Knjigu i moj sunnet."(hadis biljeze Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madze, Ahmed)

TRECE. Nasa vjera je prestala da se objavljuje 10.g.h. sto odgovara 632.godine po gregorijanskom kalendaru. Poslije te godine nikome nije dozvoljeno da nesto ubaci u nasu vjeru, ili pak nesto izbaci iz nje. Jer Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao:" Ko uradi neko djelo koje nije u skladu sa ovom nasom stvari(vjerom), bit ce mu odbijeno."(Muslim)

CETVRTO. Sad se ti sigurno pitas: Kako da se ponasamo u ovom vremenu, jer sada su se pojavile stvari koje nisu postojale u doba Allahovog Poslanika? Treba da znas da je Allah dz.s. znao sta se desavalo prije nas i da zna sta se sada desava i sta ce se desiti poslije nas i sve je to zapisao u Levhi Mahvuzu. Tako je rekao u svojoj Knjizi:"Pitajte one koji znaju, ako vi ne znate."(An-Nahl, 43.) Muhammed s.a.v.s. je rekao:"Ucenjaci su nasljednici vjerovjesnika."(Buhari) Brate moj, od smrti Poslanika s.a.v.s. zivjelo je toliko ucenjaka da su i o "najsitnijim" stvarima vjere napisane knjige, cak i tomovi knjiga. Tako da meni i tebi nije ostalo prosora za:"rekla-kazala", ili "ja mislim da je ovako", ili "trebalo bi biti ovako".

PETO I POSLJEDNJE. Ako si razumio ovo do sada, lahko ce ti biti da razumijes dokaz koji cu ti navesti konkretno za 8.mart. A ako nisi razumio, vrati se i procitaj jos koji put, jer je razumijevanje prethodnog vrlo bitno da bi se shavatio dokaz koji cu ti navesti.
Svi propisi Islama su svrstani u dvije velike grupe propisa, i to:

1.Ibadat- svi ono propisi koji su vezani za odnos roba sa Allahom dz.s.(namaz, post, zekat, hadzdz). U ovim propisima sve je zabranjeno, osim onoga za sta je dosao dokaz iz Kur'ana i Sunneta. Primjer: Nije dozvoljeno covjeku da klanja onako kako on hoce, nego mora klanjati onako kako je preneseno od Poslanika s.a.v.s., tj. ne mozes klanjati sabahski farz 5 rekata jer je Poslanik klanjao samo dva rekata.

2.Mu'amelat- svi propisi koji su vezani za odnose izmedju samih robova(npr. propisi trgovine, bracno pravo, propisi jela i pica itr...). U ovim propisima sve je dozvoljeno osim onoga za sto je dosao jasan dokaz o njegovoj zabranjenosti. Npr. dozvoljeno nam je da jedemo sve vrste hrane, osim onu vrstu za koju je dosao dokaz da je zabranjena, poput svinjetine.

Ako kazemo da praznici spadaju u prvu grupu vjerskih propisa, to znaci da osim dva bajrama za koje imamo dokaz, Muslimanima nije dozvoljeno da slave nista drugo osim ova dva pomenuta praznika. Dokaz je hadis kojeg je Poslanik s.a.v.s. izgovorio kad je vidio stanovnike Medine da proslavljaju neke dane:"Allah vam ih je, uistinu, zamjenio boljima, Kurban bajramom i Ramazanskim bajramom." (hadis biljeze Ebu Davud, Ahmed i Nesai a lanac je po uslovima Muslima)

Ako, pak, kazemo da praznici spadaju u drugu grupu vjerskih propisa, to bi znacilo da je dozvoljeno slaviti sve praznike osim onih za koje je dosao dokaz da su zabranjeni. E zabranjenost slavljenja ovih praznika proizilazi iz zabrane poistovjecivanja sa nevjernicima. A tekstovi koji govore o ovim zabranama su mnogobrojni. Ja cu navesti samo neke. Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.:"Vi cete slijediti obicaje onih koji su bili prije vas u stopu iza njih, cak kada bi oni usli u gusterovu rupu vi bi ih slijedili. Rekose:Allahov poslanice: Jel Jevreje i krscane? Rece: A koga drugog." (Buharija i Muslim). Takodje je rekao:"Mijenjajte sijede vlasi i nemojte se poistovjecivati sa kitabijama." ( sahih, Tirmizi). Takodje je rekao;"Razlikujte se od mnogobozaca, kratite brkove i pustajte brade." (Buharija i Muslim) Takodje je rekao:"Trojica ljudi su najmrzi Allahu: "Bezboznjak u Haremu, onaj koji u islam zeli uvesti obicaj iz dzahilijeta, i onaj ko na nepravedan nacin prospe covjekovu krv da bi i on prosuo njegovu."(Buharija) A jedan od najacih dokaza je hadis:"Ko se uporedi sa jednim narodom on pripada njima."(Ebu Davud, hasenu sahih)

A ako zelis zahvaliti majki, sestri, zeni pa nas nasa vjera uci da to cinimo svakim danom, a ne samo u jednom danu godisnje, kao sto to cine nevjernici.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 23-04-2008 10:32 #9 
Član

Registrovan: 31.01.07
Komentari: 38
Bez obzira sta ko mislio, ne treba da napada druge zbog razlicitog misljenja. Na ovom forumu moze svako da ucestvuje dok god se ponasa u skladu sa pravilima. Mislim da nije primereno ljude odmah etiketirati, te ovi ovakvi, te oni onakvi. Bosnjak moze pripadati ovoj ili onoj skupini, to je njegovo pravo izbora i niko nema pravo da ga na silu trpa u neku "zeljenu" grupu ljudi.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 24-04-2008 18:41 #10 
Član

Registrovan: 29.04.06
Komentari: 99
Od kada je ovo islamski forum???
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 24-04-2008 22:06 #11 
Korisnički Avatar
Urednik

Dzenane!

S obzirom da znas da citas, vrati se na vrh stranice i vidjeces da su administratori ove stranice u okviru ovog foruma stavili i posebnu kategoriju pod nazivom "ISLAM". Takodje naci ces malo ispod stoji ovako: " ISLAM Ovdje mozemo diskutovati o nasoj uzvisenoj vjeri din Islam-u "

Za sve nejasnoce u buducnosti obrati se administratorima.

A ako imas neku vrstu fobije od Islama, ti onda izbjegavaj da na ovom forumu posjecujes kategoriju ISLAM.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 24-04-2008 23:52 #12 
Korisnički Avatar
sms sms je odsutan
Član

Registrovan: 18.03.07
Komentari: 87
Quote:
dzenan kaze:
Od kada je ovo islamski forum???

Quote:
adnan_nisic kaze:
Dzenane!

S obzirom da znas da citas, vrati se na vrh stranice i vidjeces da su administratori ove stranice u okviru ovog foruma stavili i posebnu kategoriju pod nazivom "ISLAM". Takodje naci ces malo ispod stoji ovako: " ISLAM Ovdje mozemo diskutovati o nasoj uzvisenoj vjeri din Islam-u "

A stavili su oni i posebnu kategoriju ovog foruma po nazivom "VICEVI". Takodje naci ces malo ispod stoji ovako: "Slusaj ovaj ..." laugh

I? Da li ti to daje pravo da nekog tjeras sa ovog foruma i da poslije kazes da je to samo bio tvoj vic i sala?

Adnane ja mislim da si ti boravkom u Medini izgubio totalni osjecaj sa starim krajem. Ono ko si i sta si nikad se ne smije zaboraviti, bez obzira gdje boravio i to je isto vazno kao i "nasa uzvisena vjera din Islam" i sto se mene tice ja cu ga praktikovati na onaj nacin kako su to moji pretci radili oduvijek, a ne kako to rade danas vehabije, a u medjuvremenu necu zaboraviti da sam Bosnjak i necu se prestati i s tim ponositi i to ce mi isto tako igrati veliku ulogu u zivotu.

Izmjenio sms : 25-04-2008 00:03.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 00:31 #13 
Korisnički Avatar
Urednik

PORUKA ZA SMS!

Procitao si odgovor koji je bio namijenjen tebi pa ti se nije svidio?!

STA pokusavas da dokazes skretanjem sa teme?!

Nikog ne pokusavam da istjeram sa foruma, niti to mogu uraditi. A i da mogu, ne bih to ucinio, jer mi je drago kada ima Bosnjaka koji su zainteresirani za ucenje nase vjere ISLAMA, kao sto si recimo ti.

LJUDI!!! Naslov teme je vrlo jasan. Ako imate sta dodati vezano za temu BUJRUM! Ako ne, onda bih vas zamolio kao svoje sugradjane BOSNJAKE, DA NE UBACUJETE U TEMU SUVISNE KOMENTARE.(Pogotovu one koje su licne prirode)

(((Za tvoju informaciju: PONOSIM SE STO TRENUTNO ZIVIM U GRADU ALLAHOVOG POSLANIKA, ODAKLE JE POCELA DA SE SIRI PRVA ISLAMSKA DRZAVA, I PONOSAN SAM STO SAM TRENUTNO KOMSIJA ALLAHOVOM POSLANIKU. I VOLIM ARAPE JER JE KUR'AN OBJAVLJEN NA NJIHOVOM JEZIKU I OD NJIH JE BIO POSLANIK S.A.V.S., I NJIHOVIM JEZIKOM CE SE PRICATI U DZENNETU.)))

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 01:07 #14 
Korisnički Avatar
Urednik

OK!!! Postujem izmjenu koju si napravio u vezi sa Arapima. (Pomenuo si njih i moju vezu sa njima u negativnom kontekstu).

Ja sam ti u gore navedenom odgovoru spomenuo samo Kur'anske ajete i najvjerodostojnije hadise. Ako ti za to kazes da je "vehabizam", onda nemam nista protiv vehabizma.

A sto se tice tvoga pozivanja na pretke u slijedjenju vjere, pa, dragi moj brate, u Islamu nema slijepog slijedjenja nikog osim Kur'ana i Sunneta. Allah dz.s. kaze u Kur'anu u 104. ajetu sure Al-Ma'ida: "A kada im se kaze:"Pristupite onome sto Allah objavljuje, i Poslaniku!" oni odgovaraju:"Dovoljno nam je ono sto smo od predaka nasih zapamtili" - Zar i ako preci njihovi nisu nista znali i ako nisu na pravom putu bili?!"

((( JA TEBI NAVEDOH AJETA I HADISA. DAJ I TI OTVORI KUR'AN PA CITIRAJ NESTO IZ NJEGA. ILI NAM NAVEDI KOJU MUDRU OD NASEGA POSLANIKA S.A.V.S. NEMOJ ONAKO SAMO NAPRAZNO PRICATI O ISLAMU)))
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 01:23 #15 
Korisnički Avatar
Urednik

ELHAMDULILLAH, zatekao sam nanu, Allah joj dao dzennet insallah, zivu. Preselila je na ahiret kada sam imao 19 godina. To je bilo dovoljno vremena za mene da je pitam kako i na koji nacin su oni prakticirali Islam. Ona, kao vjernica koja je umrla u svojim 70-tim, dala mi je nekoliko vrlo zanimljivih podataka.

Oni su tada klanjali svih 5 namaza, nadam se da i ti to praktikujes s obzirom da ih slijedis.

Recimo da su tada zene nosile pecu(zar, hidzab), i nimalo ne sumnjam da bi ti volio da i tvoja zena stavi pecu po ugledu na moju i tvoju nanu.

Tada su ljudi cesto prakticirali sunet nosenja brade, naravno takvog i tebe zamisljam.

A o mijesanju muskoga i zenskoga da i ne govorimo, tako da sam ubijedjen da se ti ne rukujes sa zenama koje su ti strane.

Ljudi su tada putovali po godinu dana na hadzdz, sto je tada zahtijevalo puno zrtve kako fizicke tako i finansijske. Danas kada se to sve zavrsi za 15-tak dana ni malo ne sumnjam da si ti to vec obavio kao i moji i tvoji djedovi. Onda smo se ja i ti sigurno sreli negdje ovamo, samo sto ja ne znam ko si ti, jer mi tvoj nick ne djeluje ni malo poznato.

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 04:47 #16 
Korisnički Avatar
Član
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 25.04.08
Godina: 27
Komentari: 386
*************************VELIKI SELAM ZA BRACU I SESTRE*********************

ADNANE BRATE! MORAS MALO VISE DA SABURAS SA NASIM SJENICACIMA. PA TI BAR ZNAS KOJI JE DZEHL KOD NASIH SJENICAKA.
STO SE TICE TEBE SMS POCINJES BITI SMIJESAN. COVJEK TI LIJEPO KAZE REKO ALLAH DZ.S. I REKO MUHAMED A.S. A TI SE POZIVAS NA NASE PRETKE. NEMAM NISTA PROTIV NASIH PREDAKA, CAK SE PONOSIM NJIMA, ALI IPAK ONI NE MOGU BITI ARGUMENT U VJERI.

NO BAS ME ZANIMA KAKO CES ODGOVORITI NA OVO ZADNJE KOJE JE U VEZI SA NASIJEM STARIMA.

A STO SE TICE LOSIH OBICAJA JA BIH OVDE NAVEO JEDAN NA KOJI NE MOGU NIKAKO DA SE NAVIKNEM. A TO JE DA SE KOD NAS ULAZI U KUCE BEZ KUCANJA. COVEK NE MOZE DA IMA PRIVATNOST NI U SVOJOJ KUCI. CAK SE NEKE KOMSIJE LJUTE KAD U SRED DANA ZAKLJUCAS SVOJU KUCU.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 08:12 #17 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 03.07.06
Komentari: 44
Selam alejkum

Svasta ces cut od pojedinaca. Adnane samo napred.!!!! Pravi si gazija :)

Kod nas ima mali milion losih navika.Kad pogledas sve smo poprimili od srba,sve njihove lose navike mogu da se nadju kod nas.

Sto je jedan stari meni poznanik iz Turske reko svi ce te vi za deset godina bit Srbi

U sali pola istine

Selam

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 08:32 #18 
Korisnički Avatar
Administrator

Registrovan: 24.02.06
Komentari: 664
Selam svima na forumu a poseban selam clanovima koji su na ovoj temi.

Nije prvi put da ja opominjem clanove da ne skrecu otvorene teme sa njihovog pravog cilja odnosno da ne lutamo daleko od naslova i onog sadrzaja teme koji je autor teme predlozio da pisemo.
kao sto je slucaj ovdje.Sam autor teme je duzan da vodi temu i brani ono o cemu pise. Cim je otvorio temu znaci da je i spreman na to.

Ova tema je obilna i o njoj mozemo pisati danima. Licno bih volio da svi islamski obicaji budu i nasi obicaji ali u vecini slucajeva nije tako. Znate i sami koliko nas ima koji bas ovih dana se spremamo da idemo na "omahu" ili uzmemo koje obojeno jaje kod nasih komsija srba i kao djeca smo to radili ili osunetimo sina a napravimo posijelo ili docek za 100-tinjak osoba uz alkohol. Tu se nemoze nista svako ce platiti svoje grijehe pa bujrum.

Uzmite primer Sjenice prije 30god malo ko je isao u mejtef, dok npr. u Konjicu (BIH) mejtef bio skoro obavezan dosta je djece islo ali uzmite razmjer koliko je u Sjenici i koliko je u Konjicu mjesovitih brakova. Znate kako je u Sjenici cim djeca stasu skrene se paznja skim da se vidjaju i za koga da se udaju i sa kim da se zene. Evo i ja poceh da skrecem sa teme.

Adnane tesko je nasem narodu vratiti i ubaciti u glavu da postuju obicaje koji su islamski ili odbace one sa kojima se islam kosi ti koji poznajes islam mogao bi o tome da pises danima hoce li ko to prihvatiti ili nece to je njegov problem jer ce on odgovarati za svoja djela ili nedjela, a ti si mu skrenuo paznju kao musliman i obijasno mu, to je plus za tebe na onaj svijet a i plus na ovaj jer znas da si postupio kako treba pa ti je savjest cista.

Dzenane istina je da ovo nije islamski forum, ali tema koju je Adnan otvorio nalazi se u kategoriji "Islam" i ima u njoj dosta islamskog sadrzaja tako da te molim da se ne udaljujes sa teme.

MOLIM SVE CLANOVE FORUMA DA KADA JE RIJEC O TEMAMA KOJE SE NALAZE U KATEGORIJI "ISLAM" DOBRO OBRATE PAZNJU STA PISU I NE UDALJAVAJU SE OD SADRZAJA TEME.

A ti Adnane samo nastavi tema je bas zanimljiva i poucna imas moju podrsku. Iskreno se nadam da ces ovom temom nekima otvoriti oci.

zlatko
Attached Files 
Vrsta dosijea: .jpg  (Velicina: 59846 bytes)  Samo registrovani i prijavljeni članovi sa 5 ili više postova imaju pristup ovom dijelu Sjenica-Info.com stranice!
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 11:58 #19 
Korisnički Avatar
Administrator

Registrovan: 24.02.06
Komentari: 726
AIM: fff  ICQ: 497494721  MSN: gderf  YAHOO: yahoousername
Quote:
sjesansarbos kaze:
Bez obzira sta ko mislio, ne treba da napada druge zbog razlicitog misljenja. Na ovom forumu moze svako da ucestvuje dok god se ponasa u skladu sa pravilima. Mislim da nije primereno ljude odmah etiketirati, te ovi ovakvi, te oni onakvi. Bosnjak moze pripadati ovoj ili onoj skupini, to je njegovo pravo izbora i niko nema pravo da ga na silu trpa u neku "zeljenu" grupu ljudi.
Potpuno se slazem s tobom.
Rodjenjem i krvlju smo Bosnjaci, nasa uvjerenja i nacin zivota mozemo birati i formirati kasnije tokom naseg zivota, krv, a pogotovo gene ne mozemo birati. Mozemo se mi osjecati Eskimima, zivjeti na Marsu, medjutim kad ostarimo velika je vjerovatnoca da cemo imati iste bolesti karakteristicne za vecinu Bosnjaka sto znaci kao i neki Bosnjak ili Bosnjakinja homoseksualci nastanjeni negdje u New Yorku ili Sarajevu ili tako nesto.

U biti sve te grupe unutar bosnjackog nacionalnog korpusa trebaju funkcinirati prema nacelu, "postuj moj nacin zivota, postovati cu tvoj nacin zivota" i svakako da zbog visih nacionalnih bosnjackih interesa, kao recimo fizickog opstanka Bosnjaka bilo koje grupe, te grupe tako i trebaju funkcionirati pod parolom "zajedno smo jaci", a sami Bosnjaci trebaju samostalno birati kako zele zivjeti, naravno sve u krugu zastite, razvijanja i ocuvanja bosnjackog nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, a samim tim i fizickog opstanka.

Samo nas je izmedju dva i tri miliona i svakako da nemamo taj lukzus da se i tu podvajamo, jer ako to budemo radili, mozemo ubrzo dozivjeti sudbinu Indijanaca i to sudbinu Indijanaca iz Sjeverne ili Juzne Amerike.

All good things to those who wait.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-04-2008 12:47 #20 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 25.04.08
Godina: 27
Komentari: 386
NEMOJ NAM RECI ANDERSONE DA MEDJU BOSNJACIMA IMA TIH HOMOSEKSUALACA

TO BI ONDA BIO JOS JEDAN LOS OBICAJ KOD NAS BOSNJAKA.

HALALI, JA SHVATAM TVOJU ZELJU ZA UJEDINJENJEM BOSNJAKA, ALI JA SE NIKAD NE BIH UJEDINIO SA JEDNIM HOMOSEKSUALCEM. KAKO DA IDEM NAPRIJED A DA SAM SVJESTAN CINJENICE DA MI JEDAN HOMIC STOJI ZA LEDJA.

SRBI I RUSI NE DAJU DA SE U NJIHOVIM GLAVNIM GRADOVIMA ODRZAVAJU GEJ PARADE A MI BI IH MOZDA PUSTILI U SANDZAK.
MA JA BIH KUPIO JAJA PA BI IH GADJO CIO DAN PA MAKAR OTISO MJESEC DANA U ZATVOR.

SA HOMOSEKSUALCIMA NIKAD!!!!
Citiraj Brzi odgovor
Odgovori
Stranica 1 od 8 1 2 3 4 > Zadnja »
Slične Teme
 Tema Forum Zadnji Post
Muftija Sandzacki Muamer ef. Zukorlic, jedini pravedni lider Bosnjaka u Sandzaku!!! Razne Diskusije Prije 7 dana u 17:52
Muftija Sandzacki Muamer ef. Zukorlic, jedini pravedni lider Bosnjaka u Sandzaku!!! Razne Diskusije 20-04-2010 18:52
Narodni pokret Sandzaka: Kulturna, obrazovna i ina asimilacija Bosnjaka Sandzaka Politika 30-06-2009 17:54
Zadnje Teme u Islam forumu
 Tema Autor Teme Zadnji Post
GLAS NARODA: ZILKIC ILI ZUKORLIC? Mrt Jučer u 02:13
Kako pobijediti 'vehabizam'? doktor Prije 5 dana u 20:59
Video: "Mubarek mjesec ramazan" sebil 04-08-2010 01:05
Rejting Teme: Totalno Glasova: Nema Glasova Budi prvi koji će ocjeniti ovu Temu.
Idi na:
Prati Temu Prati Temu | Prikazi Print Verziju Prikazi Print Verziju
Trenutno Aktivni Korisnici Na Temi: 3 (Gosti: 3 i Članovi: 0 )
COPYRIGHT © 2006 SJENICA.
Sva prava zadržava sjenica-info.com. Grafika i slike koje su vlasništvo www.sjenica-info.com
ne mogu biti prikazani na drugim stranicima bez izričitog odobrenja vlasnika www.sjenica-info.com stranice.
Početak    Registracija    FAQ