| Komentari u Temi: Muftija Muamer ef. Zukorlic na RTS-u |
02-06-2009 23:40 | Pregledi: 5613 | Odgovori: 70 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 16.08.06 Lokacija: Jeddah,KSA
Komentari: 63
|
|
Muftija Muamer ef. Zukorlic na RTS-u
Selam alejkum dragi prijatelji...
Pozivam vas da, u srijedu 3. juna 2009. god. u 22:00, gledate emisiju "Da Možda Ne" koju vodi poznata voditeljica Olivera Kovačević.
Naslov emisije će biti: "Muslimani između Sarajeva i Beograda"
U emisiji će učestvovati:
- muftija Muamer ef. Zukorlić
- ministar vjera Bogoljub Šijaković
- Muhamed Jusufspahić
- prof. dr. Darko Tanasković
Da još jedanput pzajedno pobjedimo! Ako Bog da!!! :-)
student-Jeddah-KSA | |
|
|
03-06-2009 00:22 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 27.05.09 Lokacija: Sjenica
Komentari: 156
|
|
RE: Muftija Muamer ef. Zukorlic na RTS-u
Eselamu alejkum
Pobjeda je zagarantovana
Sa cime ce Jusufspahic izaci pred Muslimane osim sa velikom ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu? Mozda ce doci sa majicom na kojoj pise "Kosovo je Srbija". Mozda ce se pohvaliti time sto je ozenjen Srpkinjom. I na kraju, ko to voli Muhameda Jusufspahica?
O muftiji Muameru Zukorlicu ne treba trositi rijeci.
Sta god da kazemo, necemo se dobro izrazit jer je on bolje od toga.
Sto se tice teme:Muslimani izmedju Sarajeva i Beograda.....
Svaki MUSLIMAN treba da se odluci za mjesto koje ima islamsku tradiciju a to je SARAJEVO.
Zamislite da nam je duhovni centar Beograd, koji nema ni muslimansko groblje, ima jednu dzamiju koju pali kad ko hoce, i hodze kojima umesto fesa samo fali sajkaca da je stave na glavu.
SELAM BRACO I SESTRE! | |
|
|
03-06-2009 23:27 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 27.06.08
Komentari: 151
|
|
Sve čestitke efendiji Zukorliću za fenomenalan nastup i argumentaciju koju je iznio u vezi problema muslumana u Srbiji. Ni režija režima Srbije, koji su istrumentalizirali djecu i istu pripremili da svjedoče protiv IZ u Srbiji, nije umanjila, već razotkrila pravu sliku režima prema svim muslimanima koji vide svoje duhovno središte u Sarajevu a ne u Beogradu. | |
|
|
04-06-2009 00:01 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 27.02.06
Komentari: 133
|
|
ZUKORLICU LEGENDO | |
|
|
04-06-2009 00:10 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 25.04.08 Lokacija: Sjenica
Godina: 27
Komentari: 388
|
|
|
|
04-06-2009 00:23 |
|
|
|
Urednik |
|
Registrovan: 30.04.07 Lokacija: Medina
Godina: 28
Komentari: 990
|
|
Selam alejkum!
Meni su narocito dvije stvari veceras zapale za oko.
Prva stvar, koja ponajvise oslikava lahku potkupljivost nasih Bosnjaka od strane vlasti da rade protiv sopstvenog naroda, jeste scenario sa sinom Adema Zilkica. Ja sam pokusao da se stavim u poziciju nekog "neutralca" mada onaj scenario me je potpuno izbacio iz te pozicije.
Ne mogu da razumijem jednu stvar. Onolike kucetine i bijesna auta (koje imaju vecina hodza, bez obzira na cijoj su strani, ne zamjeram samo zapazam) nisu napravljene niti kupljena u vrijeme kada se Zilkic odvojio od Zukorlica. Otkad to odjednom Muftija ne valja, a dok su se kucetine (citaj zgradetine) pravile i vozala bijesna auta i tekako je valjo.
Isti taj TATIN SIN ZILKIC JUNIOR ima priliku da se, za razliku od 90% djece Bosnjaka Sandzaka, skoluje gdje hoce i kako hoce, da uz to ima dzeparac koji ce rijetko koji drugi student imati, a to sve zaslugom novca kojeg je njegov TATA zaradio dok je sluzbovao kod Muftije. I odjednom je taj TATIN SIN, kao i njegov TATA, spreman sve to pljunuti, jer mu je neko ponudio malo vise.
Kaze Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni ALLAHU". (Ebu Davud)
Cudno mi je to kako to da JA i MNOGI DRUGI, koji nikad nismo imali nikakve koristi materijalne prirode od Muftije, ne pljujemo i ne ljagamo Muftiju kako ga danas kvalitetno ljagaju ONI koji uzivaju u udobnosti kucetina napravljenih u vrijeme dok su bili sluzbenici tog istog covjeka.
I druga stvar, koja mi je onako bas zapala za oko jeste anketa koju je sprovela televizija RTS.
Po rezultatima te ankete pet puta vise ispitanika smatra da duhovni centar Bosnjaka treba da bude Sarajevo tj. BiH, od onih koji smatraju da umjesto Sarajeva to treba biti Beograd.
Vise od sest puta vise ispitanika smatra da je duhovni vodja Muslimana u Srbiji Zukorlic, od onih koji Zilkica smatraju duhovnim vodjom Muslimana u Srbiji.
I najzad procenat onih koji smatraju da u Sandzaku moze doci do sukoba izmedju dvije strane je vrlo mali u odnosu na onaj kakv je najavljivao Zilkic prije posjete Cerica Sandzaku. |
Izmjenio Adnan : 04-06-2009 02:23.
|
|
|
04-06-2009 00:32 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 20.05.07 Godina: 43
Komentari: 409
|
|
Po ne znam koji put,u Srbiji se,kao po receptu iz 90-ih godina proslog vijeka sve nastoji instrumentalizovati.Sve,ukljucujuci i medijski prostor javnog servisa "evropske" (citaj kvazi-evropske) Srbije.
Da ovom receptu nema kraja,govori i upravo zavrsena emisija na RTS-u,u kome ne da nije bilo 3:1,vec 6:1
prof.dr.Bogoljub Sijakovic,ministar vjera u Vladi Srbije,dojucerasnji drzavljanin djeticke susjedne republike Crne Gore,
prof.dr.Darko Tanaskovic,islamolog,za koga se culo,da je protjeran iz Republike Turske,kao ambasador,pod optuzbom spijunaze,ali necu ulaziti u glasine,
necasni,pokrsteni nazovi muftija Muhamed Jusufspahic,
voditeljka emisije Olivera Kovacevic,
ucenik Zukorlic,
ucenik Zilkic,
a na drugoj strani samo JEDAN muftija sandzacki,Muamer ef.Zukorlic.
Zar je,pobogu,trebalo cak DVA doktora nauka,od kojih je jedan cak islamolog,da medijski "obore" JEDNOG muftiju? Zasto su se toliko uplasili?Uplasili su se,ne samo jedinog sandzackog muftije,vec budjenja bosnjackog naroda,koji kroz njega samo govori,da eto i mi zelimo biti ne samo faktor stabilnosti,vec i graditelji drzave Srbije.
Cudno je to,kako uvazeni ministar,cak ni ne zna ko od crkvenih velikodostojnika radi u NJEGOVOM ministarstvu,a medij,zadajuci mu autogol,utvrdi da crkvenih velikodostojnika SPC IMA u njegovoj avliji.Naravno,nista strasno.Ali,zasto nema i "ostalih"?On,onako,sav zbunjen,ubi se covjek od mahanja nekakvim papirima,da dokaze da je eto i bosnjacki narod uvazen,cinjenicom sto drzava izdvaja sredstva za JEDINI casopis Bosnjaka Sandzaka vjerske sadrzine.Ali,kako rece uvazeni muftija Zukorlic,"Mi zelimo postovanje prije novca".
U tome lezi poenta cijelog pretakanja i onako poltronskog davanja vremena ministru Sijakovicu od strane pokrstenog Jusufspahica.Nema sta Jusufspahic reci,OSIM DA POSTOJE I SRBI MUSLIMANI (sto sam ja jos prije godinu dana nagovjestavao,i bio banovan sa jednog drugog foruma,jer me "politikanti" nisu razumjeli),pa "vremenom" odgovornost prodaje ministru,koji se gotovo ohladi,mahajuci cahatom oko sebe.No,Jusufspahic NIJE NI VRIJEDAN POMENA.Zato cu ga ostaviti da vjerski shizi,jer je pokusao unijeti shizmu medju jednim narodom,bosnjackim,kome,kako ga nije sramota,i pripada.
Medjutim,ono sto je najvaznije,jesu rijeci nekako u ovoj emisiji, skrivenog dr.Darka Tanaskovica.Naime,on u jednom dijelu svoga izlaganja govori o tome,da ne ulazeci u sukob (?!) medju muslimanima,kao i ne ulazeci u historijske cinjenice o instituciji Rijaseta,kao i ne ulazeci u nacine vjerske organizacije muslimana u Srbiji,upravo DRZAVA treba da ovdje preuzme ulogu i intervenise.Samo sam parafrazirao recenicu dr.Tanaskovica,koja je mnogo slozenija,i poduza,a potrudicu se da je pronadjem,i tacno postavim ovdje,onako,kako ju je on izrekao.A kada se nesto u ovoj zemlji cuje kao stav dr.Darka Tanaskovica,onda se svakako mora uzeti u obzir.
Imajuci u vidu,da je on ipak reprezent srpske akademske elite,a koja je medju srpskim narodom jako cijenjena i postovana,za ocekivati je da se odnos drzave prema muftijstvu sandzackom nece promijeniti ni za pedalj,vec postoji mogucnost totalnog razmedja drzave i muftijstva.Ako su se trazile zapaljive izjave u rijecima Reisa Cerica,evo pravih zapaljivih izjava dr.Darka Tanaskovica,uvijenih u akademsku foliju,koja je medjutim providna,jer su sada svi mehanizmi velikosrpstva ogoljeni.
Cim dodjem do izlaganja dr.Darka Tanaskovica,svakako cu se osvrnuti,jer je ono njegovih malo rijeci,ZNACAJNIJE i deset puta od ugrijanog ministra dr.Sijakovica.
A zar je bilo potrebno da DVA DOKTORA NAUKA DA POKUSAJU INTERVENISATI,I NA KRAJU NE USPJETI?SADA SMO JOS JACI I MIRNIJI U SVOM UBJEDJENJU.
Selam.
04-06-2009 01:10 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 16.08.06 Lokacija: Jeddah,KSA
Komentari: 63
|
|
Selam
Posto sam gledao malo kasnije emisiju preko interneta jer kod nas u KSA nema rts-a,pravo se vidjelo ko je i kako razbija Islamsku zajednicu i kako drzava Srbija i kome pomaze.Ako iole iko ima pameti jasno se dalo kazati sve sto je i kako je.Muftija Muamer ef.Zukorlic protiv ne njih trojice vec cele Srbije,i svaka mu cast.Sve nas Bosnjake i muslimane u Sandzaku i van njega odbranio od kako kaze Jusufspahic srbskih muslimana tj. njega i njemu slicnim.Ali nazesca stvar ono pismoljce od Adema Zilkica kad on skoci pa se zamalo zaplaka kao malo dijete,aaauuu e to je bio vrh drzave Srbije kako ni emisije ne mogu biti ne namontirane.I za kraj MUFTIJA svaka ti cast i ALLAH dz te sacuvao i podario svako dobro kao i svim Bosnjacima i muslimanima sirom svijeta.
Student-Jeddah-KSA | |
|
|
04-06-2009 09:41 |
|
|
|
Administrator |
|
Registrovan: 24.02.06 Lokacija: InterGalactic HQ
Komentari: 726
|
|
Darko Tanasković: "Nasi Muslimani, a ne Bosnjaci".
Mislim da ovdje se radi o Bosnjaci ili "Srbi muslimani" pitanju, a ne "Muslimani izmedju Sarajeva i Beograda", znaci glavni cilj nije duhovnost Bosnjaka u Srbiji, glavni cilj je nacionalno razdvojiti Bosnjake u Srbiji iz bosnjackog nacionalnog korpusa, cilj je dobiti "Srbe muslimane" u Srbiji, glavni cilj je asimilacija Bosnjaka u Srbiji u "Srbe muslimane" i sve sto nosi s tim, recimo jezik.
Islamska zajednica na celu sa ef. Zukorlicem je tu glavna prepreka, tacnije jedina preostala.
Inace oni koji nisu vidjeli tu emisiju, mogu to ovdje vidjeti.
http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2516&Itemid=755
__________________ All good things to those who wait. | |
|
|
04-06-2009 13:26 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 27.05.09 Lokacija: Sjenica
Komentari: 156
|
|
Pa sluzbeni jezik tzv,IZS je srpski jezik.
Ko ne vjeruje, nek uzme njihov ustav, al nek se posle toga obavezno okupa. | |
|
|
04-06-2009 19:05 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 08.10.08
Komentari: 58
|
|
JEDINSTVO MUSLIMANA JE FARZ. KO GA PREKRSI PO SERIJATU ZNA SE KAKO SE POSTUPA. SRECA NJIHOVA PA NIJE SERIJAT. GOME CE ONAJ NARKOMAN DA BUDE VODJA? KOME?
KO CE DA SE UKOPAVA U BEOGRAD? KO?
KO NEGIRA GENOCID I AGRASIJU U BIH? KO?
KO JE SPIJUNIRAO NAROD PO SJENICI I TUTINU 90-TIH? KO?
KO NE OPTUZUJE VLASTI DA JE 90-TIH PLANIRALA I UBIJALA NAROD PO BOSNI? KO?
KO JE SILOVAO 50000 NASIH SESTARA U BIH? KO?
TESKO ONIMA KOJI SU SA ONIMA KOJI SU SVE OVO PLANIRALI, ORGANIZOVAILI I SPROVELI U DJELO!!! PA KAKO LJUDI MISLITI PRED ALLAHA DZ.S.? UZMITE SE VEC JEDNOM PAMETI!!!
| |
|
|
04-06-2009 22:31 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 19.05.09
Komentari: 9
|
|
Nikada se narod u Sandzaku nece opametiti, moze ga zadesiti jos 100 genocida ali to nas nece nikada opametit a i tako i Bosance. Sve se brzo zaboravlja!!!!!!!
| |
|
|
04-06-2009 23:34 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 14.04.08
Komentari: 7
|
|
mislim da je ovo sve dobro za nas da vidimo ko je ko ...nadam se da ce uskoro i istrazni orhgani dati svoju rijec ...ono cisto da znamo sta je istina
evo braco dize mi se tlak kad vidim Muamera ...... citam gas Islama na svakoj strani on i njegova slika .....
mi smo ti bosnjaci ko ono crv u jabuci ,on se u njoj hrani ,zivi i umire ,a samo kad bi malo izasao napolje video bi da ima i drugih vocki sljiva ,krusaka dinja ..nije lose malo promijenit ove autokrate cisto da nam je puniji dan ... | |
|
|
05-06-2009 00:13 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 30.06.08
Komentari: 25
|
|
selam
Ma sta ti znas.Nemas pojam i cuti bre nelupetaj, vidis da potvars coveka i jos i dalje nastojis da pljujes po njegovoj casti, a ti si bre za njega crv obicni koji nema pojma cak nezna ni svojom glavom da razmislja samo lupa. Sta si bre toliko ljubomaran, sto je covjek gospoda za svakog a za Zilkica pogotovo.
Bolje da cutis da te ne bicuju zbog potvore. | |
|
|
05-06-2009 01:22 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Quote: katil kaže:
mislim da je ovo sve dobro za nas da vidimo ko je ko ...nadam se da ce uskoro i istrazni orhgani dati svoju rijec ...ono cisto da znamo sta je istina
evo braco dize mi se tlak kad vidim Muamera ...... citam gas Islama na svakoj strani on i njegova slika .....
mi smo ti bosnjaci ko ono crv u jabuci ,on se u njoj hrani ,zivi i umire ,a samo kad bi malo izasao napolje video bi da ima i drugih vocki sljiva ,krusaka dinja ..nije lose malo promijenit ove autokrate cisto da nam je puniji dan ... |
Niam znao da tlak ide sa video...  
Jel' ovo neko novo hrvatsko-srpsko prijateljstvo Hrvata muslimana i Srba muslimana?
__________________ Ase lezit/Vojnik Gorcin/Na zemlji svojoj... | |
|
|
05-06-2009 03:09 |
|
|
|
Urednik |
|
|
|
mislim da je ovo sve dobro za nas da vidimo ko je ko ...nadam se da ce uskoro i istrazni orhgani dati svoju rijec
|
Ovaj post mi djeluje kao prijetnja. Mozda grijesim, zato molim clana autora ovog posta da nam odgovori na samo par pitanja kako bi njegov post bio jasan svima:
Ko ste to VI? A ko smo to MI?
Ko su ti istrazni organi koji ce uskoro dati svoju rijec? I sta planiraju uraditi nakon sto oni daju svoju rijec?
Nestrpljivo cekam odgovor, jer mi svasta pada na pamet, ko su to MI, a ko VI, ko su ti "istrazni organi". Volio bih da mi skines ovu sumnju koju trenutno imam. A moguce je da ce tvoji odgovori rasvijetliti mnoge stvari koje se trenutno desavaju na terenu.
"...Jedino zelim da ucinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi samo od Allaha; u Njega se uzdam i Njemu se obracam." (Hud, 88.) |
Izmjenio Adnan : 05-06-2009 04:19.
|
|
|
05-06-2009 03:22 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 26.06.08 Lokacija: Sarajevo
Komentari: 53
|
|
mi smo ti bosnjaci ko ono crv u jabuci ,on se u njoj hrani ,zivi i umire ,a samo kad bi malo izasao napolje video bi da ima i drugih vocki sljiva ,krusaka dinja ..nije lose malo promijenit ove autokrate cisto da nam je puniji dan ... |
selam
bas je super sto si se izjasnio tj. poceo da prijetis istraznim organima to jedino mogu spijuni koji su u dosluhu sa njima pa ih obavjestavaju ko sta radi, misli isl.
To bi ukratko znacilo ti nisi" mala maca" vec "velika zvjer" cim se usudjejus da prijetis ovako.
Znas muslimani se jedino boje svoga Gospodara Allaha, ostali nemogu ni stetu ni korist uraditi osim akoOn to nije odredio.
Toliko samo bih ti porucila da malo bolje razmislis i pomislis kako ces pred Allaha stati zar su preci srbi od brace muslimana.
Super za forumase sto mogu jasno da vide ko je ko i ko sa kim radi.
Ovo je jos jedan u nizu dokaza. | |
|
|
05-06-2009 04:09 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Evo jednog segmenta emisije na "nezavisnom" i "evropskom" mediju RTS-u,sadrzanom u pitanju i odgovoru.Ovo je vrhunski pokusaj zavjere protiv ostvarenja nasih prava,koja pokusava opovrgnuti dr.Darko Tanaskovic.Mozda pitanje i odgovor treba procitati i nekoliko puta,kako bi se dokucila glavna ideja koju zastupa,i za koju se zalaze Tanaskovic,i koji izgleda predstavlja ideolosko izvoriste iz koga srbijanske vlasti crpe svoju retoriku.
Ovim bih zamolio i bolje poznavaoce Islama,kao i poznavaoce vjerskog ustrojstva IZ BiH,da se ukljuce i raskrinkaju ovaj maliciozni monolog,i daju javnosti svoje misljenje.
Quote: Olivera Kovacevic:
Gospodine Tanaskovicu,taj izbor reis-ul-uleme ako smo mi ovde dobro shvatili da to jeste neka tacka rascepa ili razdora u toj zajednici.Poglavar,ili vrhovni poglavar u Srbiji,da li je to prirodno stanje organizacije ili je reis-ul-ulema nesto sto je po tradiciji iskljucivo bilo bosanski,da tako kazem,ne izum,nego nacin organizacije,vi me ispravite,kako se to pravilno kaze,tradicionalno.
dr.Darko Tanaskovic:
Pa nema tu prirodnog stanja stvari,znate.To je stanje stvari koje odredjuju odredjene istorijske okolnosti,znaci,citav niz uslova koji deluju i na verske zajednice i na njihove clanove.I institucija reis-ul-uleme je,ako se ne varam,uvedena u Bosni i Hercegovini 1882. godine,i to je uvela Austro-Ugarska,kao okupaciona sila,sa prvenstvenim ciljem da odvoji u stvari muslimane Bosne i Hercegovine,od Istanbula.Ona to nije uspela,tako da je kasnije postignut aranzman da je mensura odnosno ovlast, ili ovlascenje za vrsenje duznosti reis-ul-uleme dolazila iz Sarajeva (lapsus),iz Istanbula,dok je postojao halifat.1924.godine halifata nema,posle je jedan odbor tu mensuru predavao reis-ul-ulemi.
Ja mislim da ne mozemo otici daleko,ukoliko gledamo u istoriju,trazeci argumente za neke svoje savremene stavove,koji nemaju veze sa istorijom,nego sa nekim interesima ovoga trenutka,a nalazimo se u sasvim novoj situaciji:nema vise Osmanskog Carstva,nema vise Austro-Ugarske,nema ni Jugoslavije,situacija je kompletno nova,i ja mislim da je veoma znacajno sto zaslugom vasom ,i vase emisije,ovde je veceras i muftija Zukorlic ,da se o tome povede jedan rastereceni javni dijalog,jer imam utisak,da,recimo, uvazeni muftija Zukorlic ,vise voli da govori sa svog terena,da proziva i da optuzuje,nego da udje u dijalog na ovakav nacin,a meni se ovo dopada.Mislim da jedino nasi muslimani,a ne Bosnjaci,nasi muslimani,medjusobno mogu resiti ovo pitanje.Vidite,trazi se s' jedne strane od drzave da se ne mesa u poslove verskih zajednica,i to je naravno dobro.S' druge strane,trazi se od drzave,odnosno ministarstva, da arbitrira,koja je od dveju verskih zajednica u pravu i koja bi imala zakonski pravo na postojanje.To je kvadratura kruga,to je vrlo teska odluka za drzavu,ona je ne moze doneti.Zakonski okvir je postao preuzak,zbog toga sto se izmenila situacija u samoj Islamskoj zajednici.Drzava kol'ko shvatam priznaje Islamsku versku zajednicu,istorijsku,tradicionalnu,i tako dalje,ali se moraju muslimani dogovoriti o tome kako ce ona biti iznutra uredjena.
Ja bih se samo vratio,ako mi dozvolite,bicu kratak,na ovaj,vrlo dobar insert koji ste dali na pocetku,odnosno,ove izjave reis-ul-uleme Mustafe Cerica,jer smatram da je u njima sadrzano mnogo onoga sto je sustina problema.
Prvo,za mene,nezavisno od toga ima li krsenja verskih prava,koliki je obim tog krsenja,kakva je to vrsta krsenja verskih prava,odnosno,da li neko smatra krsenjem verskih prava to sto se ne postupa onako kao on misli da bi trebalo da se postupa,sa stanovista njegovog stava o organizovanju verske zajednice,ili nesto drugo,siguran sam da u Srbiji nema takvog krsenja verskih prava bilo cijeg, i diskriminacije,da bi to nekome dalo za pravo da daje ovakve izjave.Meni licno najvise smeta,a mislim da i gradjanima ponajvise smeta,i to kako u Srbiji sire,tako i u Sandzaku,vracanje na tu retoriku,podgrevanje jedne retorike deoba,mrznje,podela,i manipulisanje onim tragicnim 90-im godinama,danas u Srbiji koja to ne zasluzuje.Srbija ne mora da ima,ni srpska vlada nikakav kompleks u tom smislu da stalno slusa ponovo optuzbe iz tog arsenala.Mislim da to treba jednostavno prevazici smisliti nesto mastovitije,nesto bolje,nesto konstruktivnije,onda zajedno ici napred.U konkretnom,u dve-tri samo ilustracije,dakle:
-retorika za koju smatram da je apsolutno neprimerena,cak iako ima krsenja verskih prava.Licno ne verujem da namernog krsenja verskih prava ima;
-drugo,videli ste pominje se potpredsednik SAD Joseph Biden, koji je upravo,nekako slucajno u to vreme bio u poseti,i "tuzice se drzava Srbija Biden-u".Pa taj isti Joe Biden je u toj meri promenio svoju retoriku u odnosu na drzavu Srbiju kad je dosao ovde,da bi valjda i neko ko je nas drzavljanin,ili neko iz neposrednog susedstva mogao nesto tu razumeti.Biden nije govorio o drzavi Srbiji,onako kako je govorio 90-ih godina,ne zato sto je on tada znao sta se desava,ili zato sto on sad ne zna sta se desava,to uopste nije vazno.On smatra da je drzava Srbija danas takva drzava s' kojom se jednostavno ne moze razgovarati na takav nacin.Pa kad on to zna,to ocekujemo valjda da znaju i nasi drzavljani i ljudi iz neposrednog susedstva;
-zatim,reisulema Ceric kaze "Mi nemamo naftu,mi nemamo novac,nemamo dolare,mi imamo samo Allaha".Ma nemam ja utisak da se tu insistira na tome da ima samo Allaha,jer to je jedina istina Islama:Allah,i vernik suceljen sa Allahom.Ovde se insistira da mi imamo Cerica,da mi imamo Zukorlica,da mi imamo Zilkica-za Islam je to sekundarno.Za Islam to uopste nije sustinski bitno;
-i najzad,ali ne na poslednjem mestu,Reis-ul-ulema,verovatno to nije greska,to nije lapsus,jer to je izgleda poruka,kaze "Bosnjake niko ne moze odvojiti od Sarajeva,mi smo nedeljivi,to je nas duhovni centar".Govori li on muslimanima,ili o muslimanima,ili o Bosnjacima?I mislim da je tu sustinski problem.Islamska zajednica u nacelu ne moze biti "Bosnjacka Islamska zajednica",vec Islamska zajednica na odredjenoj teritoriji.I tu sad nastaje spor o kome naravno mozemo i teorijski razgovarati,ali ja mislim da nije to teorijski problem,nego veoma praktican. |
Selam.
__________________ Ase lezit/Vojnik Gorcin/Na zemlji svojoj... | |
|
|
05-06-2009 09:25 |
|
|
|
Administrator |
|
Registrovan: 24.02.06 Lokacija: InterGalactic HQ
Komentari: 726
|
|
Mislim da mnogi upadaju ovdje u nepotrebne rasprave.
Mislim da glavno pitanje ovdje je da li su Zilkic i co pokusali smijeniti ili ne Zukorlica na legalan nacin i da li ih je srpska vlada na osnovu toga smjela priznati?
Ako jesu, Zukorlic nije predsjednik mesihata, ako nisu Zilkic i co su otpadna grupa IZ koja ... sad prelazimo na ulogu srpske vlade u svemu.
Srpska drzava Srbija tj. njena vlada tvrdi da su oni samo "mirotvorci i neutralni"? JNA je takodjer bila "mirotvorac i neutralna" u Bosni.
Znaci da li je srpska vlada mirotvorac i neutralna u svemu ovom?
Pocnimo iz pocetka. Kako sam ja citao ta grupica oko Zilkica je pokusala smijeniti Zukorlica je u kafani i u toku izbivanja Zukorlica, sto znaci on je bio u inostranstvu.
- Ako je ta Zilkic i co imala vecinsku podrsku imama u Srbiji, zasto su to radili?
- Zasto nisu organizovali islamski sabor i smijenili Zukorlica po ustavu IZ?
- Zasto su ga pokusali smijeniti u kafani i dok je on bio u inostranstvu?
Ne ulazim u to kakav je Zukorlic, pretpostavimo da je najgori, mjesto za njegovu potencijalnu smijenu nije kafana, vrijeme za njegovu potencijalnu smijenu nije dok je on u inostranstvu, nego pred njegovim ocima. Tako je po ustavu IZ.
- Znaci moze li sad grupa srpskih popova i ljudi tako obucenih otici u lokalnu kafanu i smijeniti patrijarha Pavla dok je on recimo u posjeti Rusiji i hoce li srpska vlada to priznati i registrovati te?
- Hoce li se nakon toga zvati "neutralna i mirotvorac"?
Naravno da nece moci, srpska vlada ne samo da ih nece priznati, srpska vlada bi im poslala policiju i sve ih pohapsila.
Znaci samim priznavanjem Zilkica i co, srpska vlada NIJE NEUTRALNA, nego je svrstana na stranu Zilkica, bez obzira bio Zukorlic ovakav ili onakav, on se ne moze i ne smije ni pokusati smijeniti u kafanama i dok je odsutan, nego na tacno predvidjenom mjestu po ustavu IZ i po tacno predvidjenoj proceduri.
Ne znam zasto Zukorlic to ne navede kao primjer krsenja vjerskih prava Bosnjaka od strane srpske drzave. Srbija ako hoce se zvati zaista neutralna, znaci ne onako "neutralna" kako je to bila JNA u Bosni, onda bi fino rekla i postupila u slucaju IZ isto kao da se radi o SPC porucila Zilkicevcima, da ona nece priznati nikog nastalog u kafani, nego da hoce i zahtjeva legalnost po ustavu IZ za biranje novih celnika.
Srpska drzava Srbija to nije uradila, priznala je nelegalni izbor Zilkica u kafani, samim tim Srbija nije NEUTRALNA, nego se svrstala na stranu Zilkica.
Jos jednom, ni jedna drzava ne priznaje "vjerske celnike" izabrane u kafani, pa nece niko priznati papu izabranog u kafani, osim naravno "neutralne" Srbije. O medijskoj obradi samog toga od strane srpskih medija, to je druga prica.
Na cemu se treba sad insistirati?
Ponistavanju registracije Zilkica i co u Srbiji. I dok god toga nema, Srbija NIJE NEUTRALNA, nego je svrstana na Zilkic i co kompaniju, a ako jeste onda je mala sansa da sve to i nije organizovala.
__________________ All good things to those who wait. | |
|
|
05-06-2009 10:28 |
|
|
|
Urednik |
|
|
|
Selam alejkum!
Da skratimo govor Tanaskovica, kako bi bilo lakse za razumjet. Nadam se da necu izmijeniti znacenje teksta niti smisao onoga sto nam Tanaskovic zeli reci.
Tanaskovic priznaje umjesanost drzave u razbijanje IZ, pravdajuci to istorijskim spletom stvari i trenutnim interesima drzave:
"Ja mislim da ne mozemo otici daleko,ukoliko gledamo u istoriju,trazeci argumente za neke svoje savremene stavove,koji nemaju veze sa istorijom,nego sa nekim interesima ovoga trenutka,a nalazimo se u sasvim novoj situaciji:nema vise Osmanskog Carstva,nema vise Austro-Ugarske,nema ni Jugoslavije..."
Nema ni Jugoslavije, pa ce se vlast potruditi da nema ni Bosnjaka sto vidiomo iz sljedece recenice Tanaskovica:
"Mislim da jedino nasi muslimani,a ne Bosnjaci,nasi muslimani,medjusobno mogu resiti ovo pitanje."
Posto se Tanaskovic poziva na historiju, procitajte sad njegovu sljedecu recenicu i mislim da se ova recenica ne moze shvatiti osim na jedan jedini nacin:
"I institucija reis-ul-uleme je,ako se ne varam,uvedena u Bosni i Hercegovini 1882. godine,i to je uvela Austro-Ugarska,kao okupaciona sila,sa prvenstvenim ciljem da odvoji u stvari muslimane Bosne i Hercegovine,od Istanbula".
(Radi se o potpuno istoj formuli samo zamjenite promjenljive koje sam podebljao u tekstu redom: Srbiji,
Vlada Srbije, Sandzaka, Sarajeva)
E sad ono sto je najvise zabolelo danasnje nosioce ideje o "velikoj Srbiji" vidimo iz posljednje izjave Tanaskovica, koju je namjerno ostavio kao posljednju sto je i naglasio rijecima:
"i najzad,ali ne na poslednjem mestu,Reis-ul-ulema,verovatno to nije greska,to nije lapsus,jer to je izgleda poruka,", dakle zasmetala im je cinjenica da Bosnjaci u Sandzaku ipak imaju nekog ko im moze uputiti poruku, a ciji sadrzaj ih je jos vise pecnuo: "Bosnjake niko ne moze odvojiti od Sarajeva,mi smo nedeljivi,to je nas duhovni centar".
Njegov zakljucak je, naravno i zakljucak cijelog jednog sistema koji je radio na cijepanju IZ, je NEDVOSMISLEN, JASAN, PRECIZAN, UBJEDLJIV, a izasao je, hvala Allahu dz.s. iz njihovih usta:
"Govori li on muslimanima,ili o muslimanima,ili o Bosnjacima?I mislim da je tu sustinski problem.Islamska zajednica u nacelu ne moze biti "Bosnjacka Islamska zajednica",vec Islamska zajednica na odredjenoj teritoriji." | |
|
|
|