| Komentari u Temi: KAKO POMIRITI ZAVADjENE STRANE |
22-11-2009 08:14 | Pregledi: 9473 | Odgovori: 180 | Rejting Teme: 4 : Dobro |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 05.11.09
Komentari: 108
|
|
KAKO POMIRITI ZAVADjENE STRANE
Mislio sam da bi bilo dobro otvoriti ovu temu jer nam je jedinstvo prijeko potrebno. Nije uvijek koji ne misli kao ja moj neprijatelj. Ovo je prilika da damo svoje konstruktivne ideje i prijedloge sa nadom da ce ti napori uroditi plodom.Ako nista to ce biti jedna velika dova za Ummet pa nek' Dragi Allah ukabuli svima onima koji onako muslihunski i zrelo nastupaju u ovim danima fitne i nemira. | |
|
|
22-11-2009 16:50 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 08.10.08
Komentari: 58
|
|
RE: KAKO POMIRITI ZAVADjENE STRANE
To tako jednostavno. Oni sto su se odvojili da se vrate,samo sto neki od njih nikada nece biti hodze i to je to. Da bude sve isto kao prije 2 godine. | |
|
|
22-11-2009 17:00 |
|
|
|
Član |
|
|
|
To je jednostavno reci ali me zanima kako to i postici.
Evo dvije godine traje raskol a nema ni traga niti zelje za uspostavljanjem jedinstvene zajednice.
Ja govorim o cinjenicama, Zilkiceva strana postaje sve jaca i jaca.
Zukorliceva i inace bila jaka.
Sad kad vije sile vuku na suprotnu stranu, enerija je nula.
Kad bi bili zajedno kud bi nam bilo kraja | |
|
|
22-11-2009 18:05 |
|
|
|
Administrator |
|
Registrovan: 24.02.06 Lokacija: InterGalactic HQ
Komentari: 726
|
|
Quote: mesic kaže:
Evo dvije godine traje raskol a nema ni traga niti zelje za uspostavljanjem jedinstvene zajednice.
Kad bi bili zajedno kud bi nam bilo kraja |
"Zilkiceva strana sve jaca i jaca"? Mozes li to obrazloziti malo detaljnije? U cemu se ogleda to "jacanje"? Zar postoji Zilkiceva "strana" i necija druga strana? Zar nije to ili jesi legalno izabran predstavnik Islamske Zajednice ili nisi? Mislim zar ima neka sredina, tacnije zar moze biti nekakve sredine i nekakvih kompromisa u smislu nisi 100% predsstavnik muslimana, nego si 58,4% predstavnik muslimana? Zar je to nesto kao fudbal pa postoje strane? Ono logicki razmisljajuci, ako je Zilkic izabran po statutu IZ za vodju, sto znaci od onih koji su ga po tom statutu mogli izabrati i na mjestu koje je zato predvidjeno, onda je Zukorlic fake, ili ako nije onda je Zilkic fake. Nema i nemoze biti sredine. Ako u tome ima kompromisa onda ce se opet sutra Beograd dosjetiti ako mu Zilkic ne valja u nekom trenutku da ga smijeni u kafani na isti nacin sa nekim drugim poltronom? Zar ne, sta mislis? Zar to nije realna opcija ako muslimani pristanu da svako moze muftiju bez njegovog pristanka smijeniti u nekoj lokalnoj kafani? Mislim Beograd moze poslati policiju i fizicki sprijeciti muftiju da udje u neku dzamiju i nju dati Zilkicu, ali Beograd ne moze smijeniti muftiju, barem ne legalno, ako zato nema podrsku vecine. Ako je Zilkic imao podrsku vecine, zasto nije smijenio Zukorlica u sjedistu mesihata u Pazaru i pred ocima muftije Zukorlica?
Znaci Zilkic je ili reis ili nije ni hodza. Ako nije izabran po statutu IZ, onda vise nije ni hodza. Logicki ja razmisljam. Da bi bio hodza moras pripadati islamskoj zajednici, a ako je beogradsku IZ stvorio Beograd, a ne vjernici, tj. ako ta beogradska zajednica nema korijen u onoj pazarskoj, onda ona cak i nije islamska zajednica, nego nekakva od drzave divlja zajednica koja nema legalnost, je li tako?
__________________ All good things to those who wait. | |
|
|
22-11-2009 18:58 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 27.06.08
Komentari: 151
|
|
Quote: Anderson kaže:
Kad bi bili zajedno kud bi nam bilo kraja |
"Zilkiceva strana sve jaca i jaca"? Mozes li to obrazloziti malo detaljnije? U cemu se ogleda to "jacanje"? Zar postoji Zilkiceva "strana" i necija druga strana? Zar nije to ili jesi legalno izabran predstavnik Islamske Zajednice ili nisi? Mislim zar ima neka sredina, tacnije zar moze biti nekakve sredine i nekakvih kompromisa u smislu nisi 100% predsstavnik muslimana, nego si 58,4% predstavnik muslimana? Zar je to nesto kao fudbal pa postoje strane? Ono logicki razmisljajuci, ako je Zilkic izabran po statutu IZ za vodju, sto znaci od onih koji su ga po tom statutu mogli izabrati i na mjestu koje je zato predvidjeno, onda je Zukorlic fake, ili ako nije onda je Zilkic fake. Nema i nemoze biti sredine. Ako u tome ima kompromisa onda ce se opet sutra Beograd dosjetiti ako mu Zilkic ne valja u nekom trenutku da ga smijeni u kafani na isti nacin sa nekim drugim poltronom? Zar ne, sta mislis? Zar to nije realna opcija ako muslimani pristanu da svako moze muftiju bez njegovog pristanka smijeniti u nekoj lokalnoj kafani? Mislim Beograd moze poslati policiju i fizicki sprijeciti muftiju da udje u neku dzamiju i nju dati Zilkicu, ali Beograd ne moze smijeniti muftiju, barem ne legalno, ako zato nema podrsku vecine. Ako je Zilkic imao podrsku vecine, zasto nije smijenio Zukorlica u sjedistu mesihata u Pazaru i pred ocima muftije Zukorlica?
Znaci Zilkic je ili reis ili nije ni hodza. Ako nije izabran po statutu IZ, onda vise nije ni hodza. Logicki ja razmisljam. Da bi bio hodza moras pripadati islamskoj zajednici, a ako je beogradsku IZ stvorio Beograd, a ne vjernici, tj. ako ta beogradska zajednica nema korijen u onoj pazarskoj, onda ona cak i nije islamska zajednica, nego nekakva od drzave divlja zajednica koja nema legalnost, je li tako? |
Andersone, potpisujem. | |
|
|
22-11-2009 22:32 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Nije u pitanju Zilkic ili pak Zukorlic.
U pitanju je narod koji je stao na ovu ili onu stranu.
Cio dan mi ti mozes pricati o legalnosti ili nelegalnosti ali to ne rjesava problem.
Jos nesto, ja mogu da iznosim cinjenice ali pod uslovom da me vi administratori ne sprijecavate u tome.
Bio sam poslao jedan post na drugu temu, skinut je bez obrazlozenja.
Znas, ja cu sad iznositi cinjenice a ti ces ostaviti ono sto ti se svidja a izbrisati ono sto ti ne odgovara.
Ja samo priznajem snagu argumenta a vi administratori pustite na vidjelo sve sto sam napisao.
Lijepo to zvuci kad ti mene to sad pitas i logicki razmisljas ali ako ja napisem argumente da me opet ne izbrises!
Ok?
Za pocetak, vratite onaj moj izbrisani post na temu: Zukorlic, jedini pravedni lider.., pa cemo dalje pricati.
Do tada besmisleno je da bilo sta pisem.
Haj Allahu (ste i inace) na Amanet | |
|
|
22-11-2009 23:51 |
|
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 30.07.09 Lokacija: Kansas City USA
Godina: 39
Komentari: 56
|
|
U pitanju je narod koji je stao na ovu ili onu stranu.
Znas, ja cu sad iznositi cinjenice |
Musicu, u pitanju je narod koji je na pravom putu i onaj koji je na stranputici.
Kad vec govoris o cinjenicama, ne postoje dvije strane vec samo jedna, legalno izabrana IZ na celu sa Zukorlicem
Sve ostalo su ilegalne organizacije oko koje su sakupljeni ljudi koji su skrenuli s puta i ja samo mogu da kazem , neka vas dragi Allah uputi na pravi put
Jos nesto, i u Bosni su postojali oni koji su skrenuli s puta i podrzavali Abdica pa ce cijelog zivota nositi oziljak ma gdje se nalazili
__________________ Zivot je kratak, umetnost duga, prilika brza a pokusaj opasan | |
|
|
23-11-2009 01:59 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 20.05.07 Godina: 43
Komentari: 409
|
|
U Islamskoj Zajednici u Srbiji ne postoji nikakav raskol,kako su to pokusali prenijeti srbijanski mediji,"odmazuci" na taj nacin IZuS-u,a "pomazuci" takozvanu i nepostojecu IZS.Jer,ako se kaze RASKOL,znaci i da postoje dvije strane,koje se navode.A,to znaci,da se indirektno,jednoj "strani" daje znacaj,kakav do tog trenutka nije ni imala,bolje receno,od pucista u kahvani su dobili legitimitet drzave Srbije,u domenu, u kome se drzava ne bi smjela mijesati.
Jer,zar nije licemjeran dolazak Adema Zilkica u prostorije IZuS-a,u svim sandzackim gradovima, pod policijskom pratnjom,a vlasti govore kako se u navodni i nepostojeci sukob "drzava nije niti mijesala,te stoga ne vidi potrebe ukljuciti se u rjesavanje problema".Ja vecu glupost nikada spram ove teme,od zvanicnih vlasti,niti sam cuo,ali ocekujem ih jos,jer,inace je poznato,i ljudski,da "gluposti nikad' kraja".
Sta je policija?Je li ona aparat vlasti,ili neko udruzenje gradjana odjevenih u plavo?U tome lezi licemjerje,ne policije,vec pojedinih vladajucih struktura.U tome lezi i osnovni problem potrebe za zacetkom ovakve jedne teme,koja umjesto naziva,kakav ima,bolje da ima naziv,na primjer,"Kako organizovati IZuS",ili,"Kako vratiti zabludjele pojedince u okrilje IZuS-a",ili "Kako ocuvati autonomnost IZuS-a u Srbiji"...
Zato,koliko sam ja informisan,ministarstvo vjera,kao institucija postoji danas,u savremenoj Evropi,samo u Bugarskoj,Grckoj i Srbiji,gdje su sva tri ministarstva u identicnoj ulozi-u sve tri zemlje postoji drzavno izazvani sukob,i paralelizacija islamskih zajednica,ali ni jedne druge crkve ili vjerske zajednice.
Zato se zaista postavlja pitanje POTREBE za ovim ministarstvom u ovoj zemlji-kakav je njegov cilj,spram IZuS-a?
Na drugoj strani,ni ja se ne slazem sa recenicom koju "mesic" navodi "... Zilkiceva strana postaje sve jaca i jaca."Ne zbog toga sto zaista postaje jaca,ili slabija,vec zato,sto to nije nikakva "strana",vec grupa otpadnika,placenika,sektasa,stranackih kadrovcika,poslusnika,izdajica (au,nakupi se,taman da je samo po jedan od ovih navedenih  ).
Zabrinjavajuci su ovakvi zahtjevi o pomirenju dvije strane,mada su u osnovi oni pomiriteljskog karaktera,ali dublje gledano, dali bi znacaj,tezinu,legitimitet zajednici koja u stvari ne postoji,legalno.I ko onda ne bi imao pravo da jednoga dana kaze,"I mi smo LEGALNI,jer smo prihvaceni kao strana u sporu",i da onda "obrne jednoga dana tocak na svoju vodenicu".U tome je problem.
Ovakva tema me podsjeca na ono tursko naucavanje, ciji je ocigledni primjer turski ambasador u ovoj zemlji,Suha Umar,koji predstavlja olicenje svih negativnih uloga,koje turska drzava radi protiv Bosnjaka,unoseci medju njih vec pomenuti sukob,bez imalo volje i teznje da "rastabiri" o cemu se zapravo radi.A imajuci u vidu kakav je odnos bosnjackog naroda prema turskom,i sa kakvim sentimentom, Suha Umar se moze nazvati i olicenjem zloupotrebe kolektivnih osjecanja,za ostvarivanje svojih (turskih) interesa,kod Bosnjaka.
Gotovo da bi se,diplomatski,kod Bosnjaka Sandzaka,mogao okarakterisati kao persona non grata.
To je samo jedan dio turskog naucavanja Bosnjaka, mentalitetu Levanta,prihvacanju svih promjena,makar one bile i stetne po Bosnjake,samo da se Bosnjaci "saviju kako vjetar puha",da ih se potcini,da postanu mehki,prijemcivi,slatkorjecivi,levantski ogavno privlacni (a u sustini odvratni u mondenskom ukusu,sto se vidi i na njihovim TRT-ovima,u nacinima ponasanja,izgleda,odijevanja,govora-samo propratite nacine izgovora suglasnika "r", pojedinih javnih licnosti),jer Turskoj je jednostavno "mucno",da se mijesa u nase stvari,na jednoj strani,a na drugoj bi,da ostvari uticaj na te iste Bosnjake. Najvise me Turska podsjeca na prosjaka,koji bi i kolac jeo,samo da isprosi malo brasna,secera,par komada jaja,i da zamoli ili,bolje receno,onako levantski,mehko obradi nekog pekara,da mu sve to umjesi i ispece.
A to nije evropska vrijednost. To je tipicna pasivnost zadriglog turskog sultanata,ogrezlog u levantskoj dekadenciji,da ne vidi dalje od varjace istog tog kuhara,koga je "namolila",kao gurbetka pred tudjim vratima.
A sta je,u ovom slucaju,u stvari,evropska mentalitetska vrijednost?
To je sagledavanje problema u korijenu,pa ce se rijesiti i njegove posljedice,a ne rjesavanje problema nekakvim pomirenjem na osnovu samo i iskljucivo postojecih cinjenica,sto lici na guranje problema pod tepih zaborava,koji,sto se tice ove teme,i Bosnjaka,nikada se nece toliko zaprljati,da tepih postane neproziran,i da se problem pod njim izgubi.Naprotiv.
Evropska je vrijednost i nasa neophodnost da se pozovemo na nase evropsko porijeklo,da smo svoji na svome,a da su Turci pridoslice. A koji ce dobar domacin dozvoliti da mu kucne probleme rjesava podstanar?
Zato,ovo je bosnjacka tema,a ne nikako turska,ili srpska.
Napokon,Ademu Zilkicu duhovni centar je u Ankari (ili Istanbulu,ispravljam se i izvinjavam,unaprijed),kako je skoro za TV B92 izjavio,pa neka tamo ide.
Turci u Tursku-oni koji dizu turske zastave,koji je kombinuju sa bosnjackom i sandzackom,u hakaret,koji misle da su ih Turci doveli/izmislili/napravili/oformili,koji sire turstvo zloupotrijebom nasega sentimenta,koji za saku turskih dolara (a nisu ni njihovi,vec su se "levantski povili Amerikancima" da bi ih isprosili),prodaju bosnjastvo za turstvo,evropejstvo za azijatsko hordastvo i plemenstvo.I to je levantski.
Selam.
__________________ Ase lezit/Vojnik Gorcin/Na zemlji svojoj... | |
|
|
23-11-2009 04:18 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 11.01.07 Lokacija: Vochnjak Reflection's in Sandzak
Godina: 40
Komentari: 859
|
|
selam aleikum we rahmetullahi we berekjatuHU
peshtersko ruralno stanovnisthvo koje je iseljeno iz ekonomskih razloga
u kotlinu Ilidzanske Opchine, upravo jeste glavna spona ovih svih nereda.
|
23-11-2009 05:05 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Muslihuni braco, trebaju muslihuni.
Kad bi imo neko koga svi slusaju pa da uvede red.
Neko poput Hasanage Zvizdica...
A ja jos ne dobih odgovor od strane moderatora sta bi sa mojim izbrisanim postom.
Jel'nestao zauvijek ili...
Vidite momci, vi se poducavate da budete moji imami a ako hocete da radimo zajedno, bujrumte.
Bogomi se u Sjenici ne pika samo vasa nego ima ljudi koji ne misle k'o vi a vrlo su ugledni gradjani.
Ovako samo navlacite na sebe negodovanje pametnih.
Moramo malo da budemo demokraticniji. Da cujemo razlicita misljenja.
Sto se tice Hadzijasa, ja mu nisam odgovarao na prosle postove mada su bili stvarno obojeni jednim cudnim nacionalizmom kojeg nisam sretao cesto.
Za pocetak bi mozda pomogla Ku'anska maksima: ... blagi prema vjernicima a osorni prema kafirima.
Hadzijase, dok napadas Muslimane, mislis li da radis dobro?
| |
|
|
23-11-2009 06:11 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Umjetnost napraviti od prijatelja neprijatelja?!
Sto da pravimo neku atmosferu zategnutosti koja uznemiruje duse?
Hajde da se malo lopta spusti na zemlju.
Sad necemo da se takmicimo ko moze vise da durise.
Ja vam kazem da sa ocijepljenom zajednicom ide u paketu i NAROD!!!
Pitao sam kako da se nadju modeli zajednistva a ne kako da se to prekrije ko da se nista ne desava.
Sto se, recimo ne postavi pravo pitanje? Ma koliko neke boljelo, to ce sprijeciti pucnjave oko Altun Alem dzamije i ostalih otvorenih tuca!
Haj neka mi neko kaze na koji se nacin bira muftija.
On bira ljude koji posle biraju njega.
I sta se dogodi?
Lom, nesuglasice, nezadovoljstva...
Niko nije donio Islamsku Zajednicu od svoje kuce.
Bila je i prije Muamera a bice i poslije njega.
Bil klinton se promijeni.
Obojica Bushova.
Amerika i dalje najjaca.
Zbog globalne pravde, zbog smjenjivosti svakog.
Kako se Alija smijeni?
Napusti sam kad je vidio da je tako hairnije.
Za svaku sledecu svadju i konflikt koja se dogodi u Islamskoj Zajednici ja necu biti kriv jer evo zovem na pamet i mudost.
Mora da postoji jedan zdrav kolegij, grupa intelektualaca koja se pita u ime naroda.
Dok koristis prosperitetu zajednice ostajes na celu.
Kad prijestupis, upozorenje.
To sve nacije oko nas imaju i nema velikih nesuglasica medju njima.
Jedino kod nas mozes da psujes rahmetli Aliju i da ti se nista ne desi!!!
Ja sam licno, vidio sistem koji funkcionise
Imas brate mudrace u pozadini; biraju emira i cak mu se pokoravaju.
Kad je u najbolje, kad sve ide kako treba, kad institucija ( a ne pojedinac) zazivi dogadja se promjena mjesta.
Svi znamo da je to uradio i Omer (r.a) sa Halidom Bin Velidom (r.a), i jel’ Islam stao sa ekspanzijom zbog toga?
Ne nije.
Otvorite oci.
Nadjite rjesenje, ne samo definiciju stanja.
Ili, jednostavno me banirajte i to ce vam rijesiti problem.
| |
|
|
23-11-2009 13:05 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 07.07.08 Godina: 28
Komentari: 344
|
|
hadziyas
Quote: Napokon,Ademu Zilkicu duhovni centar je u Ankari (ili Istanbulu,ispravljam se i izvinjavam,unaprijed),kako je skoro za TV B92 izjavio,pa neka tamo ide.
Turci u Tursku |
Neodoljivo me ovo podsjeca na govor Vuka Draskovica 1990 godine na mitingu kod Petrove crkve u Novom Pazaru koji je tada u naletu srpskog fasizma rekao: "svaki onaj ko u ruku ovom Raskom zemljom digne turski barjak, ustaski barjak, albanski barjak, ili bilo ciji drugi drzavni barjak sem srpskog – ostace i bez ruke i bez barjaka!”
E moj brate dokle te je podanistvo prema muameru zukorlicu dovelo. Isto razmisljas kao Vuk Draskovic 1990/godine.
__________________ DOK MUAMER IZA GRMA VIRI, SANDŽAK DRAGI NIKO NE UMIRI! | |
|
|
23-11-2009 17:18 |
|
|
|
Član |
|
Registrovan: 04.05.08
Komentari: 606
|
|
Selam,
Gospodine Mesicu koje su ti to cinjenicee koje opravdavaju sklapanje nekakvih kafanskih zajednica,organizacija,drustava.....pod pokroviteljstvom nekakvih drzavnih struktura,a sve u cilju slabljenja necega sto jedino predstavlja Bosnjake muslimane u Sandzaku onako kako zasluzuju.
Quote: Bogomi se u Sjenici ne pika samo vasa nego ima ljudi koji ne misle k'o vi a vrlo su ugledni gradjani.
Ovako samo navlacite na sebe negodovanje pametnih.
Moramo malo da budemo demokraticniji. Da cujemo razlicita misljenja. |
Kako to misle oni koji ne misle kao mi,a koji su vrlo ugledni gradjani,i kako to navlacimo negodovanje pametnih?Zar nema pametnih i na drugoj strani,ili su pametni samo na jednoj strani?Jesu li to oni pametni koji su skovali plan stvaranja kafanske organizacije koju su uveli u dzamije?
Da bi se pricalo o nekakvom problemu,trebalo bi da se vidi pravi uzrok tog problema.Sta moze da opravda stvaranje kafanske organizacije,da ne kazem DB?Jel njih neko isterao iz IZuS,STA JE TO BILO STO IH JE PRIVUKLO U TOJ ORGANIZACIJI?Kako da se svati zauzimanje dzamija i uvodjenje policije sa prljavim cizmama u te iste dzamije?.........................I sad bi trebalo sve to da se zaboravi kao daa nije bilo nista,i ko garantuje da sutra neko nece u kafani resit da nece da pravi jos neku organizaciju koja se njemu svidja i koja ce njemu da odgovara?
Gospodine MESICU,kad,npr,nakakv lopov,pokvarenjak,svidi mu se neka kuca a nemoze da je kupi,jer u njoj zivi jedna porodica koja i ne razmislja o prodaji kuce.I kad taj lopov privuce na neki nacin neko dijete iz te kuce,pa mu daje para previse,povede ga u kafani i kad ga prevari pa naparavi neke papire o kupovini kuce,i jedno jutro ustanes na sabah,kad u kuci nepoznat covek.Pokaze ti papitre koji pokazuju kako je on kupio deo tvoje kuce.I sta ti treba da uradis,da se pomiris sa ti lopovom i sa detetom i da ostanes bez pola kuce,i polako da ostanes i bez te polovine,ili da pricas sa detetom i da mu ukazes na gresku koju je napravio i da isbacis lopova iz kuce.
Mislim da bi najbolje bilo da se vrate oni koji su pobegli i da se razgovara o organizaciji IZuS,jer je ta organizacija,mozda pomogla malo da dodje do ovog problema.I kad se vrate i kad se ukine nekakva kafanska organizacija,posle bi moglo da se prica o muftijama.A sad pricat o propustima muftije i to potkrepit nekakvom cijenicom o postojanju nekakave kafanske organizacije,koja je sve jaca i jaca(a ona je sve slabija i slabija),i koja kontrolise dzammije u sjenici(koje su hladne,a da ne pricam kako ih kontrolise,na koji nacin),mislim da ne stoji.Mislim da treba jos vremena i sve ce se izgladit kako treba,jer nemoze vestacka kafanska organizacija da opstane jos dugo jer ce i njeni stubovi popucati ubrzo,i da je ovo jos jedan od njihovih pokusaja da se malo vrate kako bii kupili jos malo vremena.Situacija je cista,vernici imaju IZuS,odredejen politicke strukture koje su pocele odavno da pucaju,imaju kafansku organizaciju,koja je na izdisaju,i koji bi sad nesto uz nekake pritiske da nesto izglade i da koliko toliko mutiraju kako bi i dalje mogli da kradu i unistavaju sandzak po zelji i meri onih koji su bacili oko,i videli nekakav interes.
Selam,i nemoj neko da shvati moje pisanje kao neprijateljsko i usmereno protiv nekog,jer zelim svakom sve najbolje. |
Izmjenio istina : 23-11-2009 17:54.
|
|
|
23-11-2009 18:04 |
|
|
|
Urednik |
|
Registrovan: 30.04.07 Lokacija: Medina
Godina: 28
Komentari: 990
|
|
Selam Mesicu. Necu da se mijesam u temu jer nemam vremena trenutno a i javljam se preko mobitela. Osjetio sam se prozvanim od strane tebe kao onaj koji je grub i koji skriva istinu brisuci tvoje postove. Ja ne znam ko si, tako da kada bih i htio ne bih mogao imati nista protiv tebe. A ti me pored privatne poruke, i javno optuzujes za brisanje tvojih postova. Nije lijepo optuziti nekog za nesto sto nije ucinio. Toliko bar znas. Nemam pojma o kakvom postu je rijec i ko ga je uklonio. Ali sigurno je imalo razloga zbog cega je uklonjem. Moj ti je savjet da ne donosis presude tako brzo, jer ces nanijeti nepravdu nekome.
23-11-2009 23:49 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Selam alejkum!
Tebi sam bio poslao privatnu poruku bas radi sprijecavanja fitne. Ti evo iznosis ono sto ja nisam iznio u javnost, znaci moju privatnu poruku tebi, pa sa mene pada odgovornost. Ja nisam tebe napao javno nego sam reko da mi je neko iz redakcije obrisao post sto je istina. Haj saznaj ko ju je od redakcije skinuo pa ga zamoli da je postavi ponovo.
S'postovanjem | |
|
|
24-11-2009 01:27 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Nisu moji postovi obojeni nikakvim nacionalizmom.Zasto?Nacionalizam,po definiciji,usmjerava svoje ideolosko djelovanje protivu nekog drugog/nekih drugih naroda,u ozracju potpune nacionalne ispunjenosti svih zahtjeva,sa strane,koja nacionalizam siri.
Bosnjaci su narod,ali nisu nacija.Zasto? Zato sto nemaju nacionalnu drzavu Bosnjaka,kojom bi preskocili i tu posljednju stepenicu u procesu nacionalnoga sazrijevanja i konacnog oformljenja,po okosnici,koja je zajednicka za sve Bosnjake,bez obzira na vjersku praksu,i nacin ocitovanja Islama,a koji su se priznaces,pojavili i medju Bosnjacima,i cak u pojedinim segmentima imaju dijametralno suprotna ucenja.
Bosnjaci su tek na pocetku procesa nacionalnoga budjenja,te ni kao pojedinci,a ni kao grupe,ne mogu jos uvijek (sto je smatram pozitivno,ali je pitanje dokle ce potrajati),izrazavati rezolutno svoje nacionalisticke stavove.
Drugim rijecima,a u ovom slucaju u odnosu na zvanicnu sekularnu atatursku Tursku,njihova vlast jede jahniju i krzatmu sa sve bijelim hljebom na svojoj sofri, a Bosnjaci jos nemaju ni stola na kome ce objedovati.Ili,jos slikovitije,Turci su duboko zagazili u nase,jos neizgradjeno dvoriste,i Bosnjaci zmire na jedno oko,a sami Bosnjaci,ne da nisu usli u tursku avliju,vec im to ne bi bilo ni dozvoljeno,na samom kapidziku.Osim da se predstave kao Turci,i dice svojim tursko-osmanskim porijeklom,te iz petnih zila progovore par turskih rijeci,a la "kaldrma taldrma zort!",te da ih ovi,kao sa tajnim kodom propuste u svoje.Ali,kao i svaki pridoslica i muhadzir,pod budnom kontrolom turskih vlasti i obavjestajnih struktura,jer,tada zabludjeli Bosnjak misli da je svoj na svome,a Turcin ga gleda ispod oka,i kune dan kada se povukao sa Balkana,sto su sa askarom im,krenuli i dio puka i inteligencije bosnjacke.
Zato Bosnjaci spram Turaka niti jesu,niti mogu fizicki,biti nacionalisti,koliko Turci mogu biti to isto spram Bosnjaka.Jer,posmatrajuci problematiku historije tursko-bosnjackih odnosa,moze se i zakljuciti da Bosnjak ne da nije htio,vec nije ni znao biti nacionalista,prema Turcinu.
Moja prethodna poruka je poruka zahtjeva za nacionalnim budjenjem,naravno u kontekstu teme o kojoj se govori (cisto da ne dobijem packu o potpunoj promasenosti teme o kojoj se govori),sa potrebom za stavljanjem bosnjackog nacionalnog i vjerskog interesa na mjesto koje zasluzuje,ne samo danasnjicom,vec i historijski,te nivo kvalifikacije "...obojeni jednim cudnim nacionalizmom...",treba shvatiti kako vec objasnih.Slikovito receno,moramo na ulaz u nase bosnjacko ideolosko dvoriste,postavti na vratima osposobljen kadar,koji ce,kao i Turci,na kapidziku svoje avlije,slicnim ideoloskim bezbjednosnim mehanizmima "drzati ostale na oku".Ali,mi necemo,kao Turci proklinjati dan kada smo ostali kao svoji na svome,prethodno historijski osakaceni od istih onih,koji nas "propustaju" kroz svoj kapidzik,levantski mehko i slatko,a sve pod budnim okom turske nacionalne ideologije,sa Suhom Umarom,na kapidziku,sa tabljom djulsije i po koje hurmasice (da ne govorim o slanim jelima  ),i levantski mehkim "Bujrum!",sarkasticnim osmjehom,i tapsanjem po ramenu,koje vise lici na HUk vjetra,koji nista i ne znaci mislimo mi,kad' ono,posto udjes u tursku avliju,ni ne znas,da si postao Turcin,da moras promijeniti prezime,da moras nauciti turski,i njime govoriti,ali da potesko mozes ozeniti Turkinju.Ne zbog neke genetske nize vrste,kako bi najcrnji sovinisti,poput Biljane Plavsic progovorili,vec cisto,da se turska krv ne mijesa ni sa cijom,pa ni sa bosnjackom.A Bosnjak sve misli,sad je svoj na svome i ima sva prava i mogucnosti,kao i oni koji su nosioci stita Sest strijela.
Zato,"Svaka ptica,svome jatu".
Zato treba biti blag prema vjernicima,jer razlicito ocituju islamsko vjerovanje,sto ne bi trebalo biti uzrokom bilo kakvog sukoba medju nama samima.Jer,ako svako svoga sejha iskljucivo postavlja na tron,negirajuci pri tome "sve ostale sejhove",do sukoba ce neminovno doci.Krajnje,do takvira,subhanAllah.
Jer,taman kada su Bosnjaci zapoceli svoje nacionalno-ideolosko objedinjenje,a vjersku diverzifikaciju, sto ne bi trebala biti prepreka,vec nas bosnjacki brand,otvori kapidzik Suha Umar,i pusti Adema Zilkica u kahvanu,da po levantski mehko,osnuje nesto,sto ne da gotovo niko bez interesa ne prihvaca,vec sa osmjehom gleda zluradost ispod malih tanahnih usnica,i blago slegnutih ramena,valjda od pretjeranog tapsanja po njima,od strane Suhe Umara.
Glavni problem braco Bosnjaci,i muslimani,bilo kojeg nacina islamskoga ocitovanja,nije ni u Sarajevu ni u Novom Pazaru,niti u Beogradu,vec u Ankari.Sto prije shvatimo poruke zvanicnih ataturskih vlasti,prema Bosnjacima,i sto prije proucimo historiju opstih,i diplomatskih odnosa Turaka-Osmanlija,prema drugim narodima, prije cemo nauciti lekciju Levanta,sto moze ici samo nama u korist.Jer,u tursko-bosnjackim odnosima,kroz historiju,postoje mnoge bolne tacke,koje Turci negiraju,a Bosnjaci zabludjeli u zelji za apsolutnim muslimanskim bratstvom sa Turcima,mazohisticki tim istim Turcima historijski oprastaju.
Jesam ja za bratstvo medju svim muslimanima,ali sa odvajanjem tog "bratstva",koje diskutabilno postoji,od naseg nacionalnog smatranja i interesa.Uostalom,o kakvom muslimanskom bratstvu mi to govorimo,kada su turske dzamije "obojene" ideologijom Millî Görüş-a.A mi svoj,bosnjacki nacionalni i vjerski manifest i nemamo,niti imamo zelje da ga zaimamo.U tome je na neki nacin prijevara za Bosnjake,kao jos "mlade muslimane",koji ce se dohvatiti muslimanskog bratstva,a Millî Görüş siriti svoje,albanski lobi provlaciti svoje ideologije,a Arapi su nam toliko daleko,i u svom halu da o tome nema ni govora.Iran,Liban,Irak,Jemen.Ko zna u kojim sferama su tek oni.Necu ulaziti u dalje pisanje povodom siitskog pravca.
Sustina:svaki narod ima svoju nacionalnu ideologiju,koja inkorporira u sebe i vjersko opredjeljenje,i pronalazi modus uklapanja ova dva aspekta.Samo Bosnjaci ne.Zasto?
Odgovor lezi u Ankari.
Selam.
|
|
24-11-2009 01:38 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Quote: woodoinstalater kaže:
hadziyas
Quote: Napokon,Ademu Zilkicu duhovni centar je u Ankari (ili Istanbulu,ispravljam se i izvinjavam,unaprijed),kako je skoro za TV B92 izjavio,pa neka tamo ide.
Turci u Tursku |
Neodoljivo me ovo podsjeca na govor Vuka Draskovica 1990 godine na mitingu kod Petrove crkve u Novom Pazaru koji je tada u naletu srpskog fasizma rekao: "svaki onaj ko u ruku ovom Raskom zemljom digne turski barjak, ustaski barjak, albanski barjak, ili bilo ciji drugi drzavni barjak sem srpskog – ostace i bez ruke i bez barjaka!”
E moj brate dokle te je podanistvo prema muameru zukorlicu dovelo. Isto razmisljas kao Vuk Draskovic 1990/godine. |
Jeste,jeste,bole stare rane.
Nije ovo tema za tebe woodo,ne opterecuj se,jer dok ti dodjes do spoznaje,i kornjace ce oklop odbacit'.
Selam.
|
|
24-11-2009 02:28 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Hadzijase Selam Alejk'!
Prepun si nekih informacija, ocigledno iz literatue a ne iz iskustva. Moje stanje je upravo suprotno. Sve ovo sto pises ja sam vidio, prozivio, izmjerio pa poredao.
Dobro znam i Milli Gorus i Erbakana, Sest strijela i sta one znace. Ergenekon, vojsku, policiju, sudstvo... sve ama prakticno sve.
Tvoji postovi odisu beznadjem i sumornim negodovanjem.
Ja te moram malo obradovat'. Stvarno sam svjestan svih struja koje kolaju drzavom i dobro znam njihove domene.
Postoji jedna druga stvar. Pravi pravcati ljudi islamsko - slobodarskog duha su tu, prozimaju sve institucije koje ce uskoro pripasti pravim iskrenim robovima koje u Kur'an Casni spominje.
Da nije tako, onda bi nam se ugasio motiv za nadu koja je snazno preporucena u Islamu.
Haj da ti kazem i ovo; Kao Bosnjak, Sandzaklija tacno znam sta mogu da uzmem od te iste Turske.
Znam da cijenim ono sto jesam i sta su nasi djedovi uradili za Hilafet.
Moj dedo rahmetli je ratovao na Galipolju ali ne za Turke, Osmanlije kako ti kazes nego brate za Islam, za Allaha. Hilafet smo izgubili i ja Bosnjak i Turcin, Kurd, Arap...
Nedavno sam na jednoj vrlo znacajnoj platformi bas trazio prava i beneficije za nas Bosnjake, ukratko bavio se diplomatijom.
sve sam dobio sto sam trazio. Ne mogu sad o tome ali ce se uskoro primijetiti ovo o cemu pokusavam da pisem
Ne mogu da shvatim te nase intelektualce u Osmanlijskom Devletu. Srbi su znali bolje da iskoriste situaciju nego mi.
Pa i Latas i Obrenovic i ostali.
Mi dali toliko vezira ( niko osim Osmanlija, po naski - Osmanovic porodice nije mogao biti halifa pa ni ostali Turci) a nismo uspijeli da svoju ideju afirmisemo.
sad ces ti reci da je to bilo nemoguce, sad k'o i sto je bilo nekad. E ja nisam pesimista a imam debele trazloge za to.
Necu valjda da ostavim ovo sto imam i polozaj koji moze samo da pomogne Mom Narodu! Ne vala, pogotovo sto sam vidio pravi sistem islamskog bratstva.
Ovi Neo Osnmanlije vjerovao ili ne dodju, pouce kako da se vode institucije. Kad vide da je situacija zrela i da se u lokalnom stanovnistvu zrelost za vodjenje navedenih izgradila do potrebnog nivoa, prepustaju te iste institucije tamosnjem narodu pa krenu dalje.
Lici na utopiju jelde?
Hvala Bogu da to nije.
I ljudi poput tebe ce uvidjeti da su se na srecu prevarili
Haj Allahu ( ste i inace ) na amanet
| |
|
|
24-11-2009 03:09 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Hilafet smo izgubili i ja Bosnjak i Turcin, Kurd, Arap...
|
Potpuno si u pravu,i slazem se.Samo jedno pitanje:
Cijom krivicom su muslimani (uopste) izgubili kontinuitet hilafeta?
Mada ti postovi odisu pretencijom kvalifikovanja tudjih komentara,ja,bar za sada,necu iskoristiti svoju pretenciju,a koja bi eventualno proizisla iz nekih eventualnih tvojih,da dajem kvalifikacije takve vrste o jednom tako kompleksnom smatranju,u samo par rijeci-nemogucnost,pesimizam,negativizam.Niti mi je to namjera,niti su u Bosnjaka defetisticka prosijavanja karakterna osobina.Stoga,ne i moja.
Ono sa cime se ja ne slazem je dio teksta prije navedene recenice.Ne slazem se iz razloga ne-vidjenja ama bas nikakvih znakova koji bi eventualno doveli do konstelacije religijskih faktora o kojima govoris,i tako sigurno obecavas,vec percipiram sasvim suprotno,a mozda i pogresno.Ne branim se pogrijesiti.Ili ja te znake jednostavno ne umijem da prepoznam,ili oni zaista ne postoje,sa ekvidistancom od obje mogucnosti,jer sam sklon "knjizarenju" u onoj mjeri,koja mi je potrebna za sopstveno sagledavanje okoline,pojava i desavanja u njoj.Zato,takodje necu iskoristiti pretenciju nazivanja nekoga pukim teoreticarem, u cilju diskvalifikacije u sugovornistvu,da drugu stranu okvalifikujem bilo kako.Za sada,a insAllah,nadam se,i nikada,obzirom da ocekujem da pretencija sa tvoje strane ustukne i da mjesta konstrukciji,necu sebi dozvoliti svoju pretenciju potencijalnog omalovazenja "dozivljenog" od "naucenog".Jer,slozices se,samo kabadahija "dozivljava",a normalan covjek "nauci" i mozda "dozivljava",sto je svakako plus.
U modernim shvatanjima mehanizama kognicije,prevladava potreba i neophodnost suglasja iznesenog teoretskog saznanja i dozivljenog prakticnog iskustva,empirije,za razliku od prethodnih,pretezno komunistickom ideologijom napumpanih tipova kognicija,koje su se bazirale na znatnoj diskrepanci teoretskog izloga i sturog prakticnog dozivljaja.Ovakav mehanizam je vec omalovazen i prozrijen kao dugorocno neefikasan,i sve vecim uticajem zapada,obesmisljen,tezeci da objedini obje vrste kognicije u skladno jedinstvo.
Drugim rijecima,da ne bude vise one "Ako laze koza,ne laze rog."
U tekstu koji dajes poslije navedene recenice,apsolutno se slazem,tako da ga necu podrobnije komentarisati,osim,naravno,opet pretencije da je moje izlaganje pesimisticno.Ono upravo odise pozitivizmom u potrebi za nasom pozitivnom nacionalnom afirmacijom (sto se mnogi mozda i nece sloziti,imajuci u vidu muslimansko bratstvo).
Zato,hajde da pretencije ostavimo po strani.One vode samo nadobudnoj i sujetnoj nadgradnji,koja ne donosi koristi obicnom citaocu,vec samo potencira latentni ekspresivno-perceptivni autizam pisca redaka,koji na taj nacin bivaju namijenjeni istoznacnom autisticaru sa druge strane.Dakle,necu postedjeti ni sebe.
Selam.
|
|
24-11-2009 04:24 |
|
|
|
Član |
|
|
|
Selam Hadziyase!
Cilj mi je bio da dam besaret, radosnu vijest, te da razgovor povedem u ljepsem svjetlu i prijatnijoj atmosferi.
Meni se cinilo da ce ti biti drago sto te razuvjeravam po pitanju Turske o kojoj imas ruzno misljenje.
Navedes gro informacija o kojim bi trebalo mozda duze popricati ali ja nisam toliko vican brzom pisanju, pa je to nemoguce.
Nije uopste u pitanju sujeta; naprotiv, zanima me da se nesto pravilno shvati.
Meni nije uopste vazno ko ce biti glavni evropski muftija, Ceric ili Bardakoglu ali mi smeta kad se Sandzak potura kao podmetac za njihove, kad pogledas licne ciljeve.
Ceric ima svojih, licnih razloga a Bardakoglu historijskih.
Znam dobro Islamsku zajednicu Turske i jamcim da oni nisu ti koji ce promijeniti svijet ili pak povratiti ono sto nam je silom oduzeto.
To ce da rade jedne druge generacije koje ja znam i volim a koje ce da dodju ne sa idejom hegemonije bilo koje vrste; kad donesu nesto bice to hizmet ovoj lijepij Vjeri.
To sto cu ja imati problema u Sandzaku vidim da ni jednog ne zanima mnogo.
Vazno je popeti se jos vise.
U pravu si kad si rekao da da ono sto sam napisao izgledalo pretenciozno ali nije mi to bio nijet.
Gledam ono sto sam napisao pa stvarno tako zvuci ali nije mi u cilju da se sad ovde sepurim.
Zelim da malo istrazis o stvarnom preporodu koji se desio u Turskoj a o kojem ti ja , iz svojih razloga ne mogu pisati.
Allahu ( ste i inace ) na amanet
| |
|
|
|