Registracija    Početak
  Sjenica Forum > Sandžak > Islam
Trenutna Tema GLAS NARODA: ZILKIC ILI ZUKORLIC?
 Korisničko ime Zapamti me
 Lozinka  
Sjenica Kalendar FAQ Pretraga Registracija
  Islam Ovdje možemo diskutovati o našoj uzvišenoj vjeri din islam-u 
Odgovori
Stranica 10 od 11 « Prva < 7 8 9 10 11 >
Komentari u Temi: GLAS NARODA: ZILKIC ILI ZUKORLIC?
 Novi komentari 22-11-2009 07:54 #181 
Korisnički Avatar
Član
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 05.11.09
Komentari: 108
Upozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja Korisnika
RE: GLAS NARODA: ZILKIC ILI ZUKORLIC?
Neka mi neko kaze nacin kako da se pomire ove dvije opcije jer je to, po meni, mnogo vaznije od imena jednog ili drugog i hajde da malo pricamo o tome.

Ja bih rekao da je bolji onaj koji je blizi pomirenju.

Nije u pitanju ego jednog ili drugog koji je potpuno nevazna ali ne i neutjecajna stvar.

Vidimo da se licni interesi izdizu iznad vjerskih i nacionalnih sto je zalosno.

Vidite, ne mogu ja sad da odbacim Muamera Zukorlica, onako k'o ogrizak od jabuke ali isto tako ne mogu da zaboravim dugo vremena jedinog hafiza Sandzaka, Izeta efendiju koji je sad Zilkiceva opcija.

Zilkic sam je, dok smo imali jednu Islamsku Zajednicu bio vrlo drag i voljen covjek u Tutinu;takva situacija je ostala i danas, ljudi u mahali znaju ko valja a ko ne.

Sad je Muameru povrijedjen ego a i polozaj, ugled, moc.

On pravi katastrofalnu gresku time sto nije nikako za dijalog.

Evo u Sjenici na primjer; sve gradske dzamije nisu pod njegovom jurisdikcijom i moramo da se pomirimo sa cinjenicama.

Kako on misli da sad to stanje preokrene?

Jel' otimanjem dzamija?

Ubacis 5-6 nabildanih momaka sumjive proslosti i "osvojis" metoda nije vise za ovo vrijeme.

Bas te to cini omrazenijim kod naroda.

Na kraju, ja licno nemam ni jednog hodzu za bacanje.

Moj je podjednako i Tajip efendija( za kojeg znamo da je podnio mozda najveci teret islamske zajednice) isto toliko koliko je i moj Ramiz efendija.

Kako je zalosno da dugogodisnji borci na istim stazama moraju da obaraju glave jedam pred drugim.

Prije ovog rascijepa Ramiz efendija je prvi govorio o nepravdi koja se nanosi Islamskoj zajednici Sjenice od strane Zukorlica i njihovog nehajno - egoistickog odnosa prema istoj da bi sad bio pobornik onoga sto je sam kritikovao.

To sto je ostao sa Muamerom pozdravljam jer je ipak to serijatski, a potez koji su sad ovi drugi napravili ide na ruku samo neprijateljima nas Bosnjaka u Sandzaku, medjutim ne podnosim atmosferu straha koja vlada trenutno kod Zukorlica.

Imam poznanike koji su ostali u ovoj Muamerovoj opciji a koji imaju prijatelje na drugoj strani (Zilkiceva opcija) pa su sikanirani i progonjeni samo zbog toga sto hoce da ostanu normalni i da posjecuju svoje ahbabe.

Mislite li vi da ce se problem rijesiti slijepim povodjenjem po Zukorlicevi direktivama?

Vidite, to je nemoguce, a ono sto je nemoguce nemojte forsirat'!

Ne mozemo se mi sad "ocistiti" izjavama da su ' svi Zilkicevci udbasi' kad dobro znamo da to nisu.

To je zatvaranje ociju pred stvarnoscu.

Nase je da k'o dobri Sjenicaci sjednemo i da na jednoj pravednoj i islamsko - intelektualnoj platformi polozimo situacijnu na sto jer ako to ne uradimo moze nas skupo kostati ( mislim historijski ).

Braco, Srbija je u tranziciji.

Od okolnih zemalja prva ce u Evropu.

Cilj velikosrpstva je sada kada su vidno oslabljeni, kada da bi se integrisali u evropski sistem moraju da daju sva prava manjinama koja ih sleduju.

Mi ta prava mozemo da dobijemo onako glat ali samo pod uslovom da su nam stavovi jedinstveni, jednoobrazni.
Kad nesto zajednicki zatrazimo, moraju nam to dati ali kad se pojave razlike onda oni kazu Evropi ( koja i inace licemjerno gleda na nas Muslimane Evrope) da se nismo ni mi sami slozili i sta onda – poj’o vuk magarca.

Uci cemo u Evropu bez krucijalnih prava i odredjenih autonomija.

Im'o sam poludjet’ kad je bila inicijativa u Novom Pazaru za Bosanski Jezik a Munir Poturak izadje i kaze da to nije sad’ prioritet.

Zamisli ti!

Nego kad'!!?
Ja moram da ucim srpski jezik i kulturu tokom ovih 70'ak godina, meni se sad pruzila prilika da se oslobodim sve te edukacione tiranije a Munir iznosi izdajnicke stavove koji ce biti adut srbima da mi i ne zelimo u stvari Bosanski Jezik.

Reci ce: "Pa, znate.., neki zele a neki ne" i mi nista ne dobijemo.

Da je to reko neki Srbin, mi bi svi skocili i to ne bi imalo nikavu vrijednost ali kad to kaze Bosnjo..?

Apelujem na sve moguce nacine mirenja.

To nam je jedini izlaz.

Evo i Turska je tu, pomaze i zraci autoritetom.

Nama nema drugog pomocnika osim njih ( mislim na globalno - politickom planu).

U NATO'u su, Amerika vidi da bez nje nemoze da uspstavi dobre odnose na Bliskom Istoku niti sa jednom Muslimanskoj zemljom pa cak i Izrael mora da se povuce kad Turska nesto insistira.

Dovoljno govori ono Erdoganovo 'ONE MINUTE' simonu peresu ili neprihvatanje Turske vlade da izrael ucestvuje na vojnim avio-vjezbama u Konyi.

Ljudi to ni jedna zemlja nije uspijela a da joj Amerika ne "priprijeti".

Nedavno sam bio na jednom velikom skupu gdje me Rocen(Rochen), crnogorski ministar inostranih poslova vukao za ruku da malo prica sa Davutoglu'om ( ne zna Engleski, mislim Rocen ne Davutoglu).

Vjerujte udvaraju se, doslovno.

Zbog cega to, mislite?

Naravno zbog odnosa kojeg Amerika ima sa Turskom danas.

Pratim svaki Erdoganov dolazak u Ameriku, njegov program i razgovore.

Jedna od obaveznih tema je Bosna.

Znaci u startu pokazuje koliko im je to vazno i to bas sada kada ostali zele da se oslobode te ‘glavobolje’ zvanom Bosnjaci u Evropi.

Muamer je bez pogovora veliki covjek u Sandzaku i onako sudbinski gledano bio nam je potreban covjek bas takav kakav je on bio medjutim ne smijemo zaboraviti da smo mali i brojem a i utjecajem.

Sta je nas 300 000 ljudi u Sandzaku.

Ne smijemo se ponasati ko da smo najjaci na svijetu pogotovo kad nam se pruzila prilika da ostvarimo svoje ciljeve.

Zamjeram Muameru kad mu dodje brat iz Turske , Davutoglu i pokusa da pomiri zavadjene strane a on mu, onako pred srbima kaze: “ bolje bi vama bilo da se pomirite sa Kurdima prije nego sto cete pomiriti nas.”

Takve rijeci se ne kazu bratu, musafiru koje su u stvari ogledalo sadasnjih odnosa u Sandzaku.

Ne moze se silom i gruboscu nista, u stvari moze ali nije dugotrajno i nije akt mudrog muslimanskog alima kakav bi trebao da bude Muamer.

Ne cita se lekcija onome koji ti dodje da pokaze onima koji su te klali da nisi sam i da se vise tome ne nadaju.

Znamo dobro kako nam je bilo stanje prije 10’ak godina kad su svud’ oko nas topovi i tenkovi bili ukopani a pijani rezervisti divljali nasim sokacima; kada su se samo cekala naredjenja za pokolj a policijski istrazitelji lomili kicme nasim postenim ljudima.

Ko da je za ovu 30’o godisnju fitnu kriva ova sadasnja vladajuca struktura a ne dusmani koji su sve ovo i smislili.

Sad se u Turskoj vodi jedna velika kampanja lansirana od strane ove sadasnje vlade da se zavrsi sa dugogodisnjim terorizmom i to bas na mudar nacin koji bi, cini mi se bas trebao i nama radi ovog naseg, lokalnog pomirenja.

Prvi put u historiji Republike da se dozvolio Kurdski Jezik na svi javnim glasilima a i ostala prava koja ranije nisu mogli da steknu pod Ataturkovim rezimom.

Necu vise o Turskoj da ne kazete da sam van teme.

Jedino sto zelim je da radite na tome da se svi nasi imami lijepo pomire,te da imamo jednu jedinu tradicionalnu islamsku zajednicu.

Sa postovanjem i ljubavlju

Vas brat

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 24-11-2009 04:58 #182 
Član
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 30.07.09
Godina: 39
Komentari: 54
Upozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja KorisnikaUpozorenja Korisnika
Ja bi ipak promijenio naziv ove teme jer po meni obojica nisu bitni koliko je Islamska Zajednica , kao institucija, bitna.
Nije ovdje pitanje da li je narod uz Zukorlica ili Zilkica, vec da li je uz legalno izabranu IZ ili uz ilegalnu organizaciju i da li je tom narodu duhovni centar u Sarajevu ili u Beogradu.

Zivot je kratak, umetnost duga, prilika brza a pokusaj opasan
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 24-11-2009 16:38 #183 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 05.11.09
Komentari: 108
Elvise Selam!

Imas moj odgovor na to pitanje u mom postu na temu KAKO POMIRITI ZAVADjENE STRANE

Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 28-02-2010 05:42 #184 
Član
Korisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 06.10.09
Godina: 51
Komentari: 250
ALLAHA MI I "MAJKE" SRBIJE Autor: Ferid Ferko Šantić

Objavljeno: 11. February 2010. 19:02:31 Ferid Ferko ŠANTIĆ: U mjestima gdje Bošnjaci čine čak i 95% stanovništva, kao što su Brodarevo, Tutin... škole su stopostotno srpske. Kako je to moguće? Možete li sad pojmiti to da negdje gdje Srbi čine 95% stanovništva škola bude stopostotno bošnjačka? Da li bi to Srbi prihvatili onako kako Bošnjaci prihvataju srpsku školu? Na um mi, evo, pada onaj vakat iz polovine 80-tih, kad je tadašnji srpski režim nametnuo svoje školske programe Albancima na Kosovu. Albanci su namah svoju djecu povukli iz srpskih škola. I to svi do jednog. I nikad ih više tamo vratili nisu.Kad se, tamo negdje početkom 90-tih, u srbijanskom parlamentu raspravljalo o tome da li Bošnjake u Sandžaku označiti narodom ili nacionalnom manjinom, srpski fašista V. Šešelj je izustio:
- Označite ih kako god hoćete ali se od njihovog slobovanja uskojo neće moći živeti...
Ako je suditi prema riječima iz naslova ovog priloga, onda je srbovanje sandžačkih Bošnjaka uzelo popriličnog maha. Poznato mi je ime ovog hudnika bošnjačkog koji počesto poteže ovu zlokobnu zakletvu ali je njegovo ime nebitno. Čim se ime spomene, onda se sve svodi na ličnost, na ličnu percepciju, a ovdje je bitna i strahotna pojava. Srbija cijeli vijek, od 1912. god. do danas sistematski, planirano, u prvom redu kroz školstvo, medije... radi na posrbljavanju Bošnjaka u Sandžaku. To svako, ko i zehricu razuma ima, vidi na svakom koraku. U mjestima gdje Bošnjaci čine čak i 95% stanovništva, kao što su Brodarevo, Tutin... škole su stopostotno srpske. Kako je to moguće? Možete li sad pojmiti to da negdje gdje Srbi čine 95% stanovništva škola bude stopostotno bošnjačka? Da li bi to Srbi prihvatili onako kako Bošnjaci prihvataju srpsku školu? Na um mi, evo, pada onaj vakat iz polovine 80-tih kad je tadašnji srpski režim nametnuo svoje školske programe Albancima na Kosovu. Albanci su namah svoju djecu povukli iz srpskih škola. I to svi do jednog. I nikad ih više tamo vratili nisu.

Znači, nakon cijelog jednog vijeka srbizacije Bošnjaka u Sandžaku sad se evo vide i „plodovi“ te rabote. Jedan od tih „plodova“ je i ona, u naslovu citirana, zakletva hudnika našeg bošnjačkog. Ali, kakva je to psiha koja može nekoga ko ga želi uništiti poistovjetiti, porediti ni sa čim drugim do sa majkom? Kakva je to psiha koja može nekoga ko cijeli vijek, sistemski radi na njegovom zatiranju staviti u istu ravan, barabar sa Allahom dž.š, neuzubilahi?
Takvima, koji su kao i ovaj hudnik, možda će pomoći kopija ovog srpskog historijskog dokumenta iz 1914. god.

U ovom dokumentu tadašnjeg srbijanskog ministarstva narodne privrede, kojeg je uradio Milivoje M. Savić, inspektor toga ministarstva, opisuju se zanati i industrija u prisajedinjenim oblastima tadašnje Srbije. Terminom prisajedinjene oblasti označeni su Sandžak, Kosovo i teritorije južno od linije Niš - Čačak koje je nakon 1912. god. Srbija zauzela i proglasila svojom teritorijom. U tom izvještaju, od strane 12. do 17. opisuju se ekonomske prilike u Prijepolju.

Inspektor navodi da u Prijepolju ima 3.300 stanovnika od kojih su 800 Srbi pravoslavni, a ostalo su Srbi Muhamedanci...“
Znači, te 1914. god. već je uveliko bilo na djelu posrbljavanje Bošnjaka, pa su oni već tad bili Srbi muhamedanici. Da li će sad nakon spoznaje ove historijske činjenice biti bar imalo jasnije odtkud to da se u Sandžaku, kobajagi „spontano“, formirala Srpska islamska zajednica, koju već uvelike zovu Srpskom islamskom crkvom? Neuzubillahi!

Cilj je jasan, svakome ko i dram razuma imade. Srbijanski režim i danas, k'o i u vrijeme Obrenovića, Garašanina, Karađorđevića, Miloševića, Šešelja, Koštunica, Tadića... punom parom radi na posrbljavanju Bošnjaka. Sad im se servira, a neki od hudnika bošnjačkih to već kusaju, kako su oni Srbi muslimani, Srbi islamske veroispovesti. To im dođe bezbolnije, europejskije od onoga Srbi muhamedanci.

- Ma nejma od toga ništa, kakvo posrbljavanje Bošnjaka... kad nisu uspjeli sa „Gajretom“, pa sa komunizmom, pa ratovima, pa zločinima, paaa..., uvjeravao me nedavno jedan od alimli, tj. jedan od učenih Bošnjaka. Saburli, tj. strpljivo sam ga sasluš'o al' ga potom i priupitah:

- Jesu li prilike među Bošnjacima danas iste onakve kakve su bile prije vijek-dva? Jesu li nacionalna i svaka druga svijest Bošnjaka danas iste onakve kao u vrijeme strahotnog pohoda „Gajreta“, komunizma...? Sjede li u bošnjačkoj kući i danas dedo, nena, babo, majka, daidža, amidža... sa svojim lijepim islamskim načinom življenja, u svojoj svakodnevnoj bošnjačkoj odjeći, sa svojim lijepim muhabetom, tj. lijepim jezikom bosanskim, sa.... svim ovim što je bilo neprobojni duvar za bilo kakvu srbizaciju, hrvatizaciju... Ništa ili skoro ništa više od ovoga nejma u kući bošnjačkoj ni u Sandžaku ni u... U brodarevskoj školi, u kojoj su 95% djeca bošnjačka, Dan škole je crkvena slava Savindan, 27. januar. Kome to u toj školi lome slavski kolač, koga to u toj školi prskaju vodom slavskom, ko to u toj školi srbuje na toj srpskoj crkvenoj slavi? Pa bar je to bejan, bar je to jasno. Evlad, djeca bošnjačka su meta svega toga.

Hoće li ovo biti da je fašista V. Šešelj bio u pravu sa onom svojom tvrdnjom kako se uskoro neće moći živjeti od srbovanja Bošnjaka u Sandžaku?

Ili che nas Zilkic u tananim redovima dovoditi na dvorenje u Beogradu kod muhamedanaca
pravoslavne vere??

Cilkomusic_whistling
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 02-05-2010 20:20 #185 
Član
Korisnicki RangKorisnicki Rang

Registrovan: 30.04.10
Godina: 22
Komentari: 22
Selam Bosnjaci.
Tek nakon 2 godine boravka shvatio sam da Bosna nije ono sto u Sandzaku cujemo. Prvo mi nismo isti mentalitet naroda, zapravo mnogo smo razliciti, drugo nemate ni drzavu ni vlast i znam da ste svjesni toga. Na jednom mjestu sam procitao jedan post nekog bosanca koji kaze da bi SDA BiH trebala da se ogradi od SDA sandzaka, zasto? Rahmetli Aliji bi bilo tesko da zna sta je sa SDA BiH zapamti to..!!!!!!!!!!!!!!I ako neko od vas ovo procita navedite mi samo jednog politicara (//bosnjackog) koji je javno izasao i rekao da repubilka srpska ne postoj, da je izgradjena etnickim ciscenjem i da ce Bosnjacke vlasti uvijek raditi na njenom ukidanju!!!!!Vi ste dobri samo za pricu, a kad dodje red za preduzimanje konkretnih stvari...... Nemojte da poslije mog posta ostavljate uvrijedljive poruke, mozete da ostavljate argumente, pobiteme argumentima. Vi koji niste zivjeli u BiH neznate, ali ima vas puno koji studiraju ili su studirali, i svi oni znaju da i u jeziku i kulturi naginju nekim drugim nacijama sve vise i vise. Nisam mogao da vjerujem da Vecina Sarajlija misli lose o rahmetli Aliji, braco to je za mene bio sok kad sam prvi put cuo kako mu javno psuju majku. I sad bi oni iz Sarajeva da odlucuju i da se mijesaju u unutrasnje stvari Sandzaka. Toce braco Bosanci da rijese Sandzaklije izmedju sebe. Misljenja sam da ako bi ikad imali nas jedinstven Sandzak nebi trebalo u tom smislu traziti duhovni centar u Sarajevu, nas duhovni centar takodje nemoze biti u Beogradu, nas duhovni centar je u Sandzaku. Mozemo i trebamo pomagati jedni drugima i pokusavati da na svaki nacin ucinimo da i BiH bude jaka ali da bude jak i Sandzak, jer mi na kraju (ono sto mi je u srcu) mozemo da budemo dvije jake (svaka za sebe) drzave.

Izmjenio haris_sandzak : 03-05-2010 17:59.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 03:59 #186 
Član

Registrovan: 08.10.08
Komentari: 58
Brate Harise ja ne sumnjam u tvoje iskrene namjere medjutim na osnovu tvoga izlaganja vidim da si osjetio neku vrstu nepravde u Sarajevu i da ima stvari koje vise govoris iz revolta.
Prvo. Ti netreba da se busas zato sto si dzudista jer u istini i argumentima je snaga a ti brate tu tvoju snagu u ringu dokazuj i da ti nama budes svjetski prvak u svojo kategoriji,
Drugo.Ti si vjerovatno malo vremena bio u Bosni da bi govorio o njihovom mentalitetu jer Sarajevo je samo jedan grad u Bosni i tamo zivi samo 20% Bosnjaka Bosne,
Trece. Ti neznas sta je vlast i politika jer to nije do Bosnjaka vec do ustava koji je manje vise u Dejtonu nametnut a sada zastareo jer Srbi ne zele da taj ustav mijenjaju jer to njima odgovara,
Cetvrto. Sda se davno ogradila od postupaka Sda Sandzaka narocito u septembru 2005 kada je Lista za Sandzak promijenila partnere u Skupstini Srbije i pocela podravati vladu ortodoksnog nacionaliste Kostunice dr. Vojislava,
Peto. Na nasu zalost Republika Srpska postoji jer smo mi potpisali u Dejtonu da je ona entitet u Bosni i Hercegovini a muslimani nisu ti koji krse dogovore bez obzira kakvi oni bili jer je nasim ponovo naglasavam potpisom ona ozakonjena i ona kao takva se moze ukinut ili da narod RS-a jasno kaze da ne zele taj entitet vec da hoce da zive u drzavi bez entiteta i kantona sto je trenutno nezamislivo jer u njoj oko 90% stanovnistva cine Srbi ili da se Republika Srpska ukine ratom sto je poslednja opcija i opet kazem da muslimani nisu ti koji krse primirja bez obzira sto je ona genocidna tvorevina jer mi smo je sami ozakonili koliko kod to negirali ili izbegavali da priznamo,
Sesto. Ja zivim u Bosni i znam kako ta drzava dise,koji su njeni problemi,kako oni mogu da se rijese ili da li uopste mogu da se rijese tako da puno bolje poznajem stanju u ovoj drzavi nego ti jer je ocigledno da si se ti druzio ili sa pogresnim Bosancima ili si se veoma malo druzio,
Sedmo.Ti pa i nas vecina iz Sandzaka nismo kompetentni da govotimo o jeziku jer kod nas u Sandzaku ima takvih akcenata i rijeci da jedva jedni druge razumijemo narocito je to izrazeno u opstinama Novi Pazar,Tutin gdje ne samo da ima gramatickih gresaka vec se sve vise govoti ekavicom sto je u potpunoj suprotnosti naseg tradicionalnog jezika. Ja u Bosni zivim i u toj drzavi ima nekoliko dijalekata a svi su gramaticki ispravni tako recimo razlicito pricaju ljudi u Hercegovini,Krajini,Srednjoj Bosni, Sarajevu,tuzli itd a ti nama hoces da kazes da Bosanci sve vise govore hrvatskim jezikom sto opet nije tasno jer je bosanski jezik najcistiji jezik iz kojeg su nastali hrvatski,srpski,crnogorski jezik tako da nije tacno to sto pises da Bosanci sve vise jezikom naginju drugim nacijama,
Osmo. To sto si cuo da govore lose o rahmetliji Aliji su ljudi u manjini i to je siroka tema za raspravu tako da cemo je preskocit jer oni ne psuju Aliju vec njegovu stranku koja je tim ljudima puno sto sta uzela a nista nije donijela a dokaz za to su skorasnji protesti ali opet kazem necemo otvarat ovu temu jer je jako bolna,
Deveto. Vlast u Sarajevu kao i narod Bosne ne odlucuju o unutrasnjim stvarima u Sandzaku jer mi sami biramo nase predstavnike u opstinama Sandzaka kao i u skupstini drzave Srbije a dokaz za to da imamo dva ministra u vladi koja istina nista ne rade za svoj narod ali to je druga tema o kojoj ovdje nije mjesto i ono sto se Bosna tj. Sarajevo mijesa i treba da se mijesa su vjerska pitanja jer nas duhovni centar je bio i bice Insallah samo Sarajevo i to je vjerska a zatim i historijska cinjenica i ti u vezi ovih stvari si totalno neupucen jer si plitak sa znanjem a i nisi realan jer muslimani treba da teze da imaju samo jednog vodju i sve mimo toga nas vodi dje netreba,
Deseto.Ti pricas neke bajke jer Sandzak je ukinut 1912 i sada je podijeljen izmedju dvije nevjernicke drzave kojima nazalost po medjunarodnom pravu pripada nasa teritorij jer to isto pravo su pisali ljudi koji su kreirali sve ratove u svijetu a narocito protiv muslimana ali da ti ne objasnjavam jer ti to opet nebi shvatio. Dakle,ti to sto pricas o Sandzaku je nazalost samo san koji bi svi mi voleli jednog dana da se dogodi mada bi realnije bilo Sandzak pripoiti Bosni i Hercegovi kao dijelu nekadasnje kraljevine Bosne bez obzira sto tada su Bosnjaci bili hriscanski narod koji je dolaskom Turaka primio Islam jednu jedinu priznatu vjeru kod Allaha dz.s. i cime se mi ponosimo i zato je nas duhovni centar Sarajevu a kome se ne svidja moze da bira Beograd,Rim,Moskvu i ostale krscanske centre.

Brate Harise ja sam ti ukratko objasnio neke stvari a ako ti ni ovo ne bude jasno dogovoricemo se da se nadjemo da ti odrzim predavanje na bilo koju od ovih deset tacak i naravno besplatno za brata muslimana koji je ocigleno zbunjen sto se tice politike a Bogami i duhovnih centara jer trazit regionalni duhovni centar mimo Sarajeva je jedna velika zbunjenost a i opasna stvar jer nas pravi duhovni centar je u onom pravcu gdje se okrecemo dok se molimo.
Esselamu alejkum.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 12:59 #187 
Član

Registrovan: 27.06.08
Komentari: 150
Dragi Harise, iznenadjuje me da ovako gledaš na mnoga pitanja koja su karakteristična za Bošnjake, BiH, Sandžak i ukupnu situaciju na ovim prostorima. Od svega što si napisao, mogao bih zaključiti da si hrabar da se suočiš sa sportskim protivnikom koristeći svoje mišice i tvrdoglavost. No to nije dovoljno da bi trezveno rasuđivao o vrlo bitnim pitanjima za Bošnjake na Balkanu, jer vidi se da si puno zelen, čak ti nedostje ni minimum historijskoh znanja, pa se usudjuješ javno negirati ono što je poznato i minimalno školovanom čovjeku. Tvoja ponuda da daš adresu kako bi se "suočio" sa neistomišljenicima govori da se radi o ličnosti koja treba da sazri, kako na sportskom terenu, tako i kao ličnost, a da ne govorim o obrazovnoj zrelosti. "Zakon" ti je odgovorio na mnoga pitanja, ja nebih imao šta dodati. Ostaj mi zdravo u nadi da ćeš poslušati i starije, koji su malo više, ako ništa ono iz iskustva, stekli jednu realnu sliku o pitanjima o kojima si ovdje pisao.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 13:43 #188 
Član

Quote:
Ti pricas neke bajke jer Sandzak je ukinut 1912 i sada je podijeljen izmedju dvije nevjernicke drzave kojima nazalost po medjunarodnom pravu pripada nasa teritorij jer to isto pravo su pisali ljudi koji su kreirali sve ratove u svijetu a narocito protiv muslimana ali da ti ne objasnjavam jer ti to opet nebi shvatio.

Procitaj moj post sa teme Republika Sandzak u Srbiji, mozda ti neke stvari, bar kada je u pitanju suverenitet Sandzaka u pitanju budu jasnije.

Quote:
Dakle,ti to sto pricas o Sandzaku je nazalost samo san koji bi svi mi voleli jednog dana da se dogodi mada bi realnije bilo Sandzak pripoiti Bosni i Hercegovi kao dijelu nekadasnje kraljevine Bosne bez obzira sto tada su Bosnjaci bili hriscanski narod koji je dolaskom Turaka primio Islam jednu jedinu priznatu vjeru kod Allaha dz.s. i cime se mi ponosimo i zato je nas duhovni centar Sarajevu a kome se ne svidja moze da bira Beograd,Rim,Moskvu i ostale krscanske centre.

Prvo vjerovatno u Sandzaku ima ljudi koji misle kao ti ali se iskreno nadam da su vecina oni koji misle da Sandzak u slucaju sticanja eventualne nezavisnosti netreba pripojiti nikome. Ponavljam Sandzak bi trebao biti jedinstven i naravno saradjivati sa bratskim zemljama.
Drugo meni se ne svidja i ne biram ni jedno od navedenih. Vec sam se izjasnio po tom pitanju.

Quote:
Trece. Ti neznas sta je vlast i politika jer to nije do Bosnjaka vec do ustava koji je manje vise u Dejtonu nametnut a sada zastareo jer Srbi ne zele da taj ustav mijenjaju jer to njima odgovara,
Dali smatras da je BiH jedinstvena dok postoji RS, dok se vasi olimpijci slikavaju sa slikama karadzica i mladica, dok se na stadionima okrecu ledja himnoj, dok vam ubijaju navijace, dok vam jasno porucuju da ne priznaju BiH, da Sarajevo nije glavni grad jer je glavni grad nesto sto se voli...?

Quote:
Cetvrto. Sda se davno ogradila od postupaka Sda Sandzaka narocito u septembru 2005 kada je Lista za Sandzak promijenila partnere u Skupstini Srbije i pocela podravati vladu ortodoksnog nacionaliste Kostunice dr. Vojislava,

Neznam da li se ogradila, ono sto kazem je, nije SDA BiH nevina djevojka, nije ostala prrivrzena idejama i programu rada koji cini sustinu stranke vec je naprotiv iz godine u godinu ni nebu ni na zemlji, i uopste nije bitno i ni od kakve vaznosti dali ce SDA BiH da se ogradi od SDA Sandzaka.

Quote:
Ja u Bosni zivim i u toj drzavi ima nekoliko dijalekata a svi su gramaticki ispravni tako recimo razlicito pricaju ljudi u Hercegovini,Krajini,Srednjoj Bosni, Sarajevu,tuzli itd a ti nama hoces da kazes da Bosanci sve vise govore hrvatskim jezikom sto opet nije tasno jer je bosanski jezik najcistiji jezik iz kojeg su nastali hrvatski,srpski,crnogorski jezik tako da nije tacno to sto pises da Bosanci sve vise jezikom naginju drugim nacijama,

Jeste nazalost. Recimo zabranio sam da se OBN gleda u mom stanu, ali kasnije shvatam da ni ostali nesto nisu po tom pitanju mnogo strogi. Da nepricam za svakodnevni govor obicnog naroda, a tek profesori na fakultetima.... Mada vecini u BiH je svejedno.

Quote:
jer nas duhovni centar je bio i bice Insallah samo Sarajevo i to je vjerska a zatim i historijska cinjenica i ti u vezi ovih stvari si totalno neupucen jer si plitak sa znanjem a i nisi realan jer muslimani treba da teze da imaju samo jednog vodju i sve mimo toga nas vodi dje netreba,

Quote:
Brate Harise ja sam ti ukratko objasnio neke stvari a ako ti ni ovo ne bude jasno dogovoricemo se da se nadjemo da ti odrzim predavanje na bilo koju od ovih deset tacak i naravno besplatno za brata muslimana koji je ocigleno zbunjen sto se tice politike a Bogami i duhovnih centara jer trazit regionalni duhovni centar mimo Sarajeva je jedna velika zbunjenost a i opasna stvar jer nas pravi duhovni centar je u onom pravcu gdje se okrecemo dok se molimo.
Esselamu alejkum.

Taman pomislio da se radi o nekom ko mozda i moze da me pouci nekim stvarima kad ti ovako... Vjerska cinjenica da je duhovni centar Sarajevo=duhovni centar je tamo gdje se okreces kad klanjas=kad klanjas okreces se ka Sarajevu.... ovakve izjave ne prilice jednom muslimanu....
Shvati i postuj misljenje kao sto ja postujem tvoje bez obzira sto se ne slazem sa tobom, ne pokusavaj da omalovazis jer to nije put ka argumentovanoj debati, a i uliva citaocu osjecaj porazenosti, osjecaj covjeka koji se drzi za slamku.
Alejkumu sselam
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 13:48 #189 
Član

Quote:
ragi Harise, iznenadjuje me da ovako gledaš na mnoga pitanja koja su karakteristična za Bošnjake, BiH, Sandžak i ukupnu situaciju na ovim prostorima. Od svega što si napisao, mogao bih zaključiti da si hrabar da se suočiš sa sportskim protivnikom koristeći svoje mišice i tvrdoglavost. No to nije dovoljno da bi trezveno rasuđivao o vrlo bitnim pitanjima za Bošnjake na Balkanu, jer vidi se da si puno zelen, čak ti nedostje ni minimum historijskoh znanja, pa se usudjuješ javno negirati ono što je poznato i minimalno školovanom čovjeku. Tvoja ponuda da daš adresu kako bi se "suočio" sa neistomišljenicima govori da se radi o ličnosti koja treba da sazri, kako na sportskom terenu, tako i kao ličnost, a da ne govorim o obrazovnoj zrelosti. "Zakon" ti je odgovorio na mnoga pitanja, ja nebih imao šta dodati. Ostaj mi zdravo u nadi da ćeš poslušati i starije, koji su malo više, ako ništa ono iz iskustva, stekli jednu realnu sliku o pitanjima o kojima si ovdje pisao.

Gospodine, izjasnite se koja stavka iz mog izlaganja vam bije u oci, tako cemo lakse moci da vodimo argumentovanu debatu i zakljucimo kome nedostaje minimum historijskog znanja.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 14:01 #190 
Član

Registrovan: 08.10.08
Komentari: 58
Niti jedan moj odgovor nisi demantovao a ja tebi jesam ama bas svaki. Tvoje misljenje zadrzi za sebe jer ovako ces postati smijesan a sto je najgore bas iz ovih razloga se ne prestavlja na forumima pod punim imenom i prezimenom. I ja i bilo ko bi bio jake nepravedan prema sebi da nastavimo sa tobom bilo kakvu debatu. Da ti Allah dz.s. da svako dobro.

Izmjenio Adnan : 03-05-2010 18:10.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 18:13 #191 
Korisnički Avatar
Urednik

Registrovan: 30.04.07
Godina: 28
Komentari: 990
Izbrisao sam par stvari gdje se krse pravila foruma. Nastavite sa raspravom samo bez vrijedjanja.

I gledajte da ne izlazite iz okvira teme. Ovdje se pise o izboru "ZILKIC-ZUKORLIC", a na drugim temama mozete raspravljati o Sandzaku kao autonomiji, republici i sl.

P.S. Harise dobro nam dosao na forum. Vidim da si novi. Ovo je bosnjacki forum i svi koji smo ovdje volimo Bosnjake, Sandzak, Bosnu, Sarajevo, Novi Pazar.....Zato nema potrebe nikom da dajes licnu adresu, ime ili neke druge licne podatke. Mi te gledamo ovdje kao Bosnjaka, naseg prijatelja tako da se nadam da ces nakon par postova ovdje naci prijatelje i da ces nam onda ovdje pisati naziv neke dobre cevabdzinice u Sarajevu gdje ces moci da nas castis cevapima.

bye

"Ti se pouzdaj u Živog, koji ne umire." (Al-Furqan, 58)

Izmjenio Adnan : 03-05-2010 18:21.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 03-05-2010 18:52 #192 
Član

Sto se tice ostavljanja adrese to je bila sala, a stajao je smajli na kraju. adresu nisam dao nego rekao ako treba! sa smijeskom!. Posto vidim da je to nekima zasmetalo editovao sam to i vise u mom postu ta sala ne stoji.
Dakle nije upitna ljubav prema Bosnjacima, Sandzaku(za to se daje zivot, bez dakike razmisljanja) pa i Bosni i Sarajevu, jer mnogo smo zrtava dali za odbranu Bosne(dvojica amidza su mi poginula na frontu), i toliko gazija i zlatnih ljiljana imamo da bih ja koji je tad bio mali pricao protiv. Naprotiv!!!
Ono sto trazim jeste da se postuje misljenje koje zastupam, nemorate da se slazete,to je valjda demokratija, ne morate da se slozite ali postujte. Znaci ponavljam, stvari koje sam rekao za BiH jezik i kulturu su moja vidjenja za mog vakta zivljenja u Bosni i neka to shvate kao dobronamjerno upozorenje za ono sto se desava....!!!! Dakle gospodo, da zavrsimo sa debatom, misljenja sam da Sandzak ne treba da trazi duhovne centre u sarajevu, ako imamo duhovni centar onda je to Meka, dalje Sandzak treba da se razvija kao zaseban,jak i nezavistan ali svakako da se odrzavaju veze sto jace sa BiH, ali pripajanje Sandzaka Bosni,, ne.
Kada je u pitanju tema, iz gore navedenog da se zakljuciti, da mislim kako trebamo imati rijaset, na celu rijaseta bi po meni trebao biti neko drugi, misljenja sam takodje dabi se trebali baviti iskljucivo vjerskim pitanjima bez uplitanja u politiku.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 04-05-2010 01:58 #193 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 20.05.07
Godina: 43
Komentari: 406
Dobro ti nama dosao,Harise,i svako dobro.

Napisao si:

Quote:
Procitaj moj post sa teme Republika Sandzak u Srbiji, mozda ti neke stvari, bar kada je u pitanju suverenitet Sandzaka u pitanju budu jasnije.

Izvini,ja ne mogu pronaci taj post,postavi bar link i broj posta,ako je pod drugim nick-om,bas bih zelio prodiskutovati.

Zakon je takodje napisao/la sljedece:

Quote:
...Ti pa i nas vecina iz Sandzaka nismo kompetentni da govorimo o jeziku jer kod nas u Sandzaku ima takvih akcenata i rijeci da jedva jedni druge razumijemo narocito je to izrazeno u opstinama Novi Pazar,Tutin gdje ne samo da ima gramatickih gresaka vec se sve vise govoti ekavicom sto je u potpunoj suprotnosti naseg tradicionalnog jezika. Ja u Bosni zivim i u toj drzavi ima nekoliko dijalekata a svi su gramaticki ispravni tako recimo razlicito pricaju ljudi u Hercegovini,Krajini,Srednjoj Bosni, Sarajevu,Tuzli itd a ti nama hoces da kazes da Bosanci sve vise govore hrvatskim jezikom sto opet nije tasno jer je bosanski jezik najcistiji jezik iz kojeg su nastali hrvatski,srpski,crnogorski jezik tako da nije tacno to sto pises da Bosanci sve vise jezikom naginju drugim nacijama...

I ovo u kontekstu teme-standardni bosanski jezik ukljucuje i dijalekte (bosansko-dalmatinski,istocno-bosanski,istocno-hercegovacki i drugi),medju kojima je i sandzacki.Ovaj se dalje dijeli na poddijalekte-gornjopolimski (Plav,Gusinje,dio Berana),srednjepolimski (Bijelo Polje,veci dio Berana,najveci dio Sjenice,bez Pesteri,Bihor),donjopolimski (Prijepolje,Priboj,Pljevlja,Nova Varos,zapadni dijelovi opstine Sjenica),i sjeveroistocni (Rozaje,Tutin,Novi Pazar,Pester),tako da su i sandzacki govori inkorporirani historijskom podlogom u govore iz okvira bosanskog jezika,u kome su kao dijalekti i poddijalekti jasno navedeni.

Ono sto ja zelim napisati u okviru ove teme (ako je neophodno,neka se premjesti u neku drugu,sa obavjestenjem),jeste,da sto se Sandzaka tice,i bosanskog jezika u njemu,nije relevantna stara podjela na zetsko-juzno-sandzacki,ili zetsko-sjenicki,istocno-hercegovacki i kosovsko-resavski,jer se ta dijalektoloska podjela odnosi na srpski jezik,i primarno se ne tice bosanskog.

Selam.

Ase lezit/Vojnik Gorcin/Na zemlji svojoj...
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 04-05-2010 19:58 #194 
Član

Prebacite se na temu republika Sandzak u srbiji, tamo cu odgovoriti na post.
jer je tema kompetentnija za ovu diskusiju.
Svidja mi se sto se u diskusiju ukljucio neko ko poznaje jezik!!!
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 25-06-2010 20:52 #195 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 25.04.08
Godina: 27
Komentari: 386
EVO GA MIS IZASO IZ RUPE. MIS IZADJE IZ RUPE SAMO KAD TREBA NESTO DA POJEDE, UKRADE, ILI UCINI NEKI ZIJAN.

DANAS JE ADEM ZILKIC MIS IZASAO IZ RUPE. OGLADNJELA MU GUZICA PA DANAS NI MANJE NI VISE NEGO ZATRAZIO DA SVA VAKUFSKA IMOVINA PRIPADNE NJEMU I NJEGOVOJ PARATVOREVINI. HEHEHE

Quote:
Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis Adem Zilkić saopštila je danas da sebe smatra jedinim naslednikom subjektiviteta i pravnog kontinuiteta kao i svih pokretnih i nepokretnih vakufa na teritoriji Srbije.

RADIO STO PLUS

I JOS NESTO. NIJE SAMO BLIC OVIH DANA UDARIO NA CAST MUSLIMANIMA I PRIKAZAO NASEG MUFTIJU KAO HRISCANINA SA PAPINOM ODOROM. TO JE DANAS URADILA U STRANICA STRANKE SDA KOJU UREDJUJE SIN UGLJANINOVOG BRATA.

SAMO DA SE ZNA DOKLE SU SDA I NJIHOVI PULENI SPREMNI DA IDU SA NJIHOVIM IDIOTIZMIMA. EVO JA CU SLIKU POSTAVITI OVDJE A KO NE VJERUJE NEKA ODE NA NJIHOVU STRANICU (ZNATE SVI KOJA JE STRANICA PUNA LAZI I IDIOTIZAMA) PA NEKA VIDI NA TEMU SLIKA DANA.
Attached Files 
Vrsta dosijea: .jpg  (Velicina: 21090 bytes)  Samo registrovani i prijavljeni članovi sa 5 ili više postova imaju pristup ovom dijelu Sjenica-Info.com stranice!
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 14-07-2010 22:46 #196 
uma uma je odsutan
Član
Korisnicki Rang

Registrovan: 14.07.10
Komentari: 1
Jedan Reis ne mora samo nositi Ahmediju da bi bio Reis . Jedan Reis mora imati visoko obrazovanje u svim oblastima kako bi u svakoj prilici imao spreman odgovor na alktuelna pitanja .

Međutim kao što ovdje neko već reče , mi nemamo takvog Reisa , ali fala Bogu imamo pametnog i inteligentnog Muftiju ef. Zukolića . Tako ne moramo strepiti kada se pojavi u medijima da će nas obrukati .
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 15-07-2010 03:15 #197 
Korisnički Avatar
Član

Registrovan: 20.05.07
Godina: 43
Komentari: 406
Quote:
uma kaže:
Međutim kao što ovdje neko već reče , mi nemamo takvog Reisa , ali fala Bogu imamo pametnog i inteligentnog Muftiju ef. Zukolića . Tako ne moramo strepiti kada se pojavi u medijima da će nas obrukati .

Imamo takvog reisa,to je reisul-ulema dr.Mustafa ef.Ceric.Intelektualna gromada,dobitnik mnogih nagrada,medju kojima i one UNESCO-ve nagrade za mir "Felix Houphouet Boigny" za poseban doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu,i dobitnik "Sir Sternberg-ove" nagrade koju dodjeljuje Međureligijsko vijeće Kršćana i Jevreja za doprinos međuvjerskom razumjevanju.

Samo dva priznanja i odlikovanja,medju mnogima.

I treba da se ponosimo sto imamo tako priznatog reisa u cijelom svijetu,koji umije progovoriti i na bosanskom,i na arapskom,ali osinuti i na engleskom,svjetske politicare i organizacije,koji su indirektno doprinijeli genocidu u Srebrenici,sto je i pokazao svojim govorom u Srebrenici ove godine.

Zamisljam Zilkica u takvoj situaciji-taj ne bi znao ni da bekne,na kojem god jeziku da govori,a sumnjam da deklarise bosanski,kao maternji.Sta osim Il-mihal-a i hodzaluka ta persona ima iza sebe,onako pozitivno,svjetski priznato?

Zato treba da se ponosimo i nasim muftijom i nasim reisom,koji obojica u samo jednoj recenici vec prevazilaze inteligenciju "tamo nekih reisa".Vidjeli ste reisa u Sandzaku,medju obicnim narodom-sasvim blizak,razumljiv,ne filozofira,a doktor nauka-drugim rijecima,to govori o velicini ljudi,koji velicinu zasluzuju-sto bi nas narod rekao,"taj zna sa svakim",od obicnog Bosnjaka,do sugovornika u Davosu.

Koliki intelektualni kapacitet licnost mora posjedovati,da bi ga razumjeli svi?Sigurno ogroman.

Selam.

Ase lezit/Vojnik Gorcin/Na zemlji svojoj...
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 15-07-2010 14:20 #198 
Korisnički Avatar
Urednik

Muftija Zukorlić je sinoć Tadiću poručio da se ne igra sa Sandžakom.

Pogledajte
http://www.sjenica-info.com/infusions/the_kroax/embed.php?url=208

Izmjenio Adnan : 15-07-2010 14:51.
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari 21-08-2010 04:00 #199 
Član
Korisnicki Rang

Registrovan: 21.08.10
Komentari: 2
ZIVIO MUAMER EFENDIJA ZUKORLIC...PROKLET NEKA JE MAKIC MAKRIJUS
Citiraj Brzi odgovor
 Novi komentari Prije 4 dana u 19:57 #200 
Korisnički Avatar
Urednik

Epilog stvaranja vestacke tvorevine na celu sa Zilkicem i vazalstva nasih politicara beogradskom rezimu su najnoviji sukobi između građana i policije u Novom Pazaru.

Snimak i slike danasnjih sukoba pogledajte na sljedecem linku.

http://www.sandzak-x.com/news-readmore-1400.html

Citiraj Brzi odgovor
Odgovori
Stranica 10 od 11 « Prva < 7 8 9 10 11 >
« Prethodna tema | Sljedeča tema »
Slične Teme
 Tema Forum Zadnji Post
Muftija Sandzacki Muamer ef. Zukorlic, jedini pravedni lider Bosnjaka u Sandzaku!!! Razne Diskusije Prije 7 dana u 17:52
Muftija Sandzacki Muamer ef. Zukorlic, jedini pravedni lider Bosnjaka u Sandzaku!!! Razne Diskusije 20-04-2010 18:52
Muftija Muamer ef. Zukorlic na RTS-u Islam 02-03-2010 05:45
Zadnje Teme u Islam forumu
 Tema Autor Teme Zadnji Post
GLAS NARODA: ZILKIC ILI ZUKORLIC? Mrt Jučer u 02:13
Kako pobijediti 'vehabizam'? doktor Prije 5 dana u 20:59
Video: "Mubarek mjesec ramazan" sebil 04-08-2010 01:05
Rejting Teme: Totalno Glasova: Nema Glasova Budi prvi koji će ocjeniti ovu Temu.
Idi na:
Prati Temu Prati Temu | Prikazi Print Verziju Prikazi Print Verziju
Trenutno Aktivni Korisnici Na Temi: 1 (Gosti: 1 i Članovi: 0 )
COPYRIGHT © 2006 SJENICA.
Sva prava zadržava sjenica-info.com. Grafika i slike koje su vlasništvo www.sjenica-info.com
ne mogu biti prikazani na drugim stranicima bez izričitog odobrenja vlasnika www.sjenica-info.com stranice.
Početak    Registracija    FAQ